Nieuwbouw

Provinciehuis Friesland officieel geopend

Het provinciehuis van Friesland in Leeuwarden is officieel geopend. Het project van Soeters Van Eldonk architecten was een van de genomineerden van de prijs BNA Gebouw van het Jaar 2012 regio Noord.

De oorspronkelijke achttiende-eeuwse gebouwdelen en de negentiende-eeuwse statenzaal van het oude provinciehuis zijn behouden gebleven en geïntegreerd in de nieuwbouw. Een nieuw gebouw was nodig omdat het bestaande te klein was en niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen.

In het nieuwe provinciehuis zijn de drie bestaande binnenhoven teruggebracht naar twee. “Een nieuwe toren tussen de twee hoven lost in één keer het tekort aan oppervlakte op” legt Soeters Van Eldonk architecten uit. “Doordat de noordelijke binnenhof onderdeel uitmaakt van een openbare route door het stedelijke blok heen, is de mooie neogotische statenzaal, zichtbaar gemaakt. De zuidelijke binnenhof opent zich zodanig naar de zon dat in alle jaargetijden hier tijdens de lunch zon valt.” In de zuidelijke binnenhof bevindt zich tevens een restaurant.

De gevels van de nieuwbouw sluiten onder andere dankzij het materiaalgebruik aan bij die van de bestaande historische bebouwing. “Het persbalkon waarmee de statenzaal is uitgebreid doet middeleeuws aan en is gemaakt van hout en zink”, geeft het bureau als voorbeeld. De glazen gevels van de kantoren rondom de hoven hebben juist weer een moderne uitstraling.

Lees verder op Architectenweb.nl