Nieuwbouw

Procedure bouw gevangenisdorp Haren opgestart

Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) heeft de procedure opgestart voor de bouw van een nieuwe gevangenis in Haren. Het complex moet in 2016 klaar zijn en zal plaats hebben voor ongeveer 1.200 gedetineerden.
De bouw van de nieuwe gevangenis in Haren is een onderdeel van het masterplan dat de regering-Leterme I in 2008 goedkeurde en de bouw van zes nieuwe gevangenissen omvat.

De nieuwe gevangenis in Haren moet de sterk verouderde Brusselse gevangenissen in Vorst (foto), Sint-Gillis en Berkendael (in Ukkel) vervangen. De gevangenen uit deze drie gevangenissen zullen na 2016 overgeplaatst worden naar Haren.

Haren wordt daarmee de grootste gevangenis van het land. "Het gaat eigenlijk om een gevangenisdorp met drie mannengevangenissen, twee vrouwengevangenissen en een jeugdinstelling", legt staatssecretaris Verherstraeten uit. "Na uitgebreid overleg met experts werd voor dit uniek en vernieuwend concept gekozen."

Omdat de grondverwerving in Haren bijna volledig is afgerond, is nu de procedure voor de bouw gestart. Die procedure omvat een publiek-private samenwerking voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de nieuwe gevangenis. De oproep geldt in de eerste plaats voor ondernemingen, die zich voor 9 maart kandidaat moeten stellen.