Algemeen

Postgraduaat Renovatietechnieken & monumentenzorg

In oktober 2011 gaat het tweejaarlijks Postgraduaat Renovatietechnieken & monumentenzorg van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) opnieuw van start. Het postgraduaat richt zich tot al wie professioneel te maken heeft met technische en esthetische beslissingen in de renovatie- en restauratiesector. Het postgraduaat loopt van oktober 2011 tot juni 2013 en vindt plaats op woensdagavond en vrijdagnamiddag en is daardoor perfect combineerbaar met een beroepspraktijk.

De renovatie- en restauratiesector neemt een steeds groter deel van de bouwactiviteiten in Vlaanderen in. Het aantal bouwgronden wordt schaars maar de hoge bebouwingsgraad heeft een groot potentieel aan bestaande interessante bouwwerken. Het is een ware uitdaging om net die bestaande en verouderde gebouwen opnieuw in gebruik te nemen. Vooral historisch waardevolle gebouwen vormen hierin de meest gevoelige component, omdat een misplaatste ingreep kan leiden tot het onherroepelijk verlies van historische informatie en de onomkeerbare verminking van waardevol erfgoed.

Het postgraduaat Renovatietechnieken & monumentenzorg biedt inzicht in de belangrijkste aspecten van een verantwoorde aanpak van ons bouwkundig patrimonium: pathologisch, geschiedkundig, bouwtechnisch, esthetisch, administratief en juridisch.

De praktijkgerichte en interdisciplinaire aanpak van het postgraduaat garandeert een onmiddellijk toepasbare verruiming van de kennis. Interactie met lesgevers en cursussen is ongetwijfeld een pluspunt.

Vanzelfsprekend richt het postgraduaat richt zich tot iedereen die professioneel te maken heeft met technische en esthetische beslissingen in de renovatie- en restauratiesector: (medewerkers van) architecten, interieurarchitecten, bouwkundig ingenieurs en aannemers. Het postgraduaat is opgevat als deeltijds onderwijs en loopt van oktober 2011 tot juni 2013, telkens op woensdagavond en vrijdagnamiddag.

Door de relatief beperkte tijdsbesteding is de opleiding prima te combineren met een beroepspraktijk. Gerenommeerde specialisten uit het werkveld brengen hun expertise en know-how op een boeiende en allesbehalve schoolse manier over door middel van hoorcolleges, workshops, casestudies, werf- en atelierbezoeken.

Na het volgen van dit postgraduaat staat de cursist niet alleen inhoudelijk sterker, maar heeft hij ook een netwerk van contacten in de restauratiesector uitgebouwd.

Voor wie vragen heeft, is er een infosessie op woensdag 7 september, om 19 uur in Howest, Rijselstraat 5 in Brugge (Sint-Michiels) vlakbij het station van Brugge. Het postgraduaat vindt eveneens plaats op die campus.
Build for Life