Algemeen

Populariteit opleiding industrieel ingenieur daalt

De opleiding tot industrieel ingenieur daalt in populariteit, met als gevolg dat er jaarlijks meer industrieel ingenieurs met pensioen gaan dan dat er kersverse ingenieurs afstuderen. Als er niet wordt ingegrepen, dreigen Vlaamse bedrijven weldra zonder industrieel ingenieur te vallen.

In tegenstelling tot de stijging van het aantal eerstejaarsstudenten aan de hogescholen daalt het aantal inschrijvingen van studenten voor een opleiding tot industrieel ingenieur. Oorzaak van deze tanende populariteit kan gevonden worden bij het gebrek aan erkenning van het diploma. Immers, andere Europese landen schatten hun industrieel ingenieurs even hoog in als burgerlijk ingenieurs. In Vlaanderen wordt voorlopig nog steeds het onderscheid gemaakt tussen een ir. (burgerlijk of bio-ingenieur) en een ing. (industrieel ingenieur).

Volgens Rik Jaeken, voorzitter van de Vlaamse Ingenieurskamer VIK, moet dringend ingegrepen worden, wil men vermijden dat Vlaamse bedrijven binnenkort zonder industrieel ingenieur vallen. Als enige oplossing wordt een opwaardering van de opleiding gezien. Met deze stelling gaat Jaeken, gesteund door onder meer UNIZO, Voka en KVIV (de koepel boven de burgerlijk ingenieurs) lijnrecht in tegen Agoria, federatie van de technologische industrie. Agoria wil de opleiding ‘industrieel ingenieur’ houden op 4 jaar. Het VIK waarschuwt de hervorming niet te laten vastlopen op geldgebrek: “industrieel ingenieurs zijn generatoren van welvaart. Hun opleiding niet laten mee evolueren, is de tak afzagen waarop we allemaal zitten,” besloot Rik Jaeken.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be
Build for Life