Algemeen

Plannen voor vestiging Rode Kruiscentrum in Kortrijk

Momenteel liggen de bouwplannen voor om het handelspand aan de Doorniksewijk in Kortrijk, waar vroeger de electrozaak Dobbelaere gevestigd was, om te vormen tot een bloedafnamecentrum van het Rode Kruis. De gelijkvloerse verdieping zal worden ingericht als ruimte voor bloedafnames en dokterslokaal, terwijl de bovenliggende verdiepingen met 4 appartementen ongewijzigd blijven.

Achteraan paalt dit pand aan het beschermde monument ‘Hôtel Van de Venne’, Doorniksewijk 66, dat in 1909 werd gebouwd naar een ontwerp van architect J.R. Van Hoenacker. Tijdens de 1ste Wereldoorlog was de Duitse legerstaf van ‘Sectie I Wijtschate’ hier gevestigd. Later werd het gebouw gebruikt door de Watermaatschappij. De tuinomgeving werd toen volledig geasfalteerd. De buitenomgeving van dit pand, waarin nu het advocatenkantoor Monard-D’Hulst is gevestigd, zal volledig heraangelegd worden met veel groenaanplantingen. De achtergevel van het gebouw wordt gebruikt als decor in de televisieserie De Rodenburgs.

Schepen Wout Maddens, bevoegd voor bouwkundig erfgoed: “Het prachtige neoclassicistisch Hôtel Van de Venne werd in 2003 als monument beschermd en dus volgt ook de Vlaamse administratie Erfgoed de bouwplannen op de voet. Het gebouw blijft onveranderd behouden. Wel wordt de tuinomgeving weer in ere hersteld, dit in combinatie met een parking. Net zoals het stadsbestuur gaf ook de administratie Erfgoed al een gunstig advies. Het dossier ligt nu bij de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar en als ook daar een gunstig advies volgt, zal het stadsbestuur de definitieve bouwvergunning kunnen afleveren.”
Build for Life