Oppassen dat verstrengde aanpak woonleningen niet leidt tot vastgoedcrisis

  BE   6 september 2019 Bron: Confederatie Bouw
Oppassen dat verstrengde aanpak woonleningen niet leidt tot vastgoedcrisis
De Confederatie Bouw vindt het een goede zaak dat de Nationale Bank zorgt voor een gezond en evenwichtig financieel systeem in ons land. “Risicovolle woonleningen zijn voor niemand goed en kunnen de economie in haar geheel schaden”, zegt Robert de Műelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Toch waarschuwt de sectorfederatie ook: een strengere kredietverlening mag zeker niet tot een vastgoedcrisis leiden en alle types kredieten moeten mogelijk blijven indien ze niet risicovol zijn.

Banken en verzekeraars moeten voorzichtiger zijn bij het toekennen van hypothecaire krediet, zo vindt de Nationale Bank. De Confederatie Bouw heeft er alle begrip voor dat de Nationale Bank probeert te vermijden dat er risicovolle woonleningen zouden worden toegekend. Het verleden heeft al meermaals aangetoond dat zulke risicovolle leningen niet goed zijn voor de kredietverlener en ontlener, maar evenmin voor de vastgoed- en bouwsector, en breder bekeken ook niet voor de economie in het geheel.

Tegelijkertijd plaatst de Confederatie Bouw enkele kanttekeningen bij deze verstrengde aanpak. De toegang tot hypothecair krediet mag immers niet dermate beperkt worden zodat er een vastgoedcrisis uit voortvloeit. In dat geval is het middel erger dan de kwaal, een situatie die absoluut vermeden moet worden. Daarnaast benadrukt de sectorfederatie ook dat ondanks de verstrenging van de woonkredieten alle type kredieten (bijv. deze met een lange duur of met een hoge quotiteit) mogelijk moeten blijven als de lening gezien het profiel van de ontleners niet risicovol is.

Tot slot geeft de Confederatie Bouw nog aan dat de vastgoedmarkt op dit moment niet overgewaardeerd is. Van overwaardering gekoppeld aan een belangrijke prijscorrectie is er maar sprake indien de marktprijzen veel hoger liggen dan dat theoretisch evenwicht van de Nationale Bank, wat nu niet het geval is.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo