Algemeen

Open voeg kan in hoogbouw

Prefab elementen in hoogbouwconstructies zijn aanmerkelijk sneller en goedkoper te verbinden met een open verticale voeg, zonder dat dit een verzwakking teweeg brengt.

Morgenmiddag komt op de studiemiddag ‘Beton gekoppeld’ van de Betonvereniging in Utrecht, de ontwikkeling aan de orde van het verbinden van prefab elementen in hoogbouw met een open verticale voeg .

In hoogbouwconstructies worden geprefabriceerde dragende gevels en wanden toegepast als stabiliteitselement. Door deze elementen in een metselwerkverband te plaatsen, kan de traditionele maar dure constructieve verbinding in de verticale voeg vervallen.
Volgens ir. M. Falger en ir. C. Sterken van Bam Advies & Engineering behoeven de verticale voegen alleen bouwkundig te worden gedicht en kan in de ontwerpfase worden volstaan met een rekenmethode voor monoliete constructies. Wel moet dan nog een aanvullende methode worden ontwikkeld voor de berekening van de optredende spanningen en de snedekrachten.

Prinsenhof
Het onderzoek naar de open voeg is verricht tijdens de bouw van project Prinsenhof in Den Haag. In dit project zijn enkele torens opgenomen waarbij de stabiliteit wordt geleverd door gevelconstructies uit in metselverband gestapelde, geprefabriceerde elementen. Op zich niets nieuws, alleen gaat het normaliter om gevulde constructieve voegen.
Met een gebouwhoogte van circa 100 meter is de Prinsenhof nu echter de eerste hoogbouwconstructie waarin open verticale voegen zijn toegepast.
Om vast te stellen of dit principe constructief aantrekkelijk is werd door de Stufib en op basis van een door Falger verricht afstudeeronderzoek gekeken naar vervormingsgedrag en krachtenverdeling van het open laten van de voeg.
Op grond van de Prinsenhof-exercitie constateren Falger en Sterken nu, dat de afname in overall stijfheid van de constructie bij open voegen en een metselwerkverband nagenoeg overeenkomt met die van op traditionele wijze uitgevoerde koppelconstructies.
Zo blijft de afname van de overall stijfheid beperkt tot maximaal 8 procent en blijkt hij nauwelijks afhankelijk van het constructietype.
Letterlijk luidt de conclusie: “Met toepassen van open verticale voegen kan een grote overall stijfheid van de constructie worden bereikt die vergelijkbaar is met de stijfheid van een constructie waarin gewapende, getande voegverbinden worden toegepast.”
Het volledige verslag van het onderzoek naar de open verticale voeg is vanaf 28 september te lezen in vakblad Cement, dat inhaakt op ‘Beton gekoppeld’ met een themanummer getiteld ‘Gegarandeerd verbonden’.
Build for Life