Algemeen

Ontwikkelingsmogelijkheden voor kleinstedelijk gebied Geel

De Antwerpse provincieraad heeft acht provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP’s) goedgekeurd in het kader van de afbakening van het kleinstedelijk gebied Geel. In deze plannen werden toekomstperspectieven uitgewerkt met betrekking tot wonen, werken, recreatie, ondernemen, groene ruimten en mobiliteit.
Op vlak van wonen werden de PRUP’s ‘Laar’, ‘Gansakker’ en ‘Brukel’ goedgekeurd. Deze drie woonuitbreidingsgebieden worden nu herbestemd naar stedelijk woongebied. In het centraal gedeelte van de zone ‘Brukel’ wordt tevens parkgebied voorzien. Ook in de omgeving van de Katholieke Hogeschool wordt een zone bestemd naar woongebied. Dit project zit vervat in het PRUP ‘Woon-Werkpark’. Alles bij elkaar zullen met deze nieuwe bestemmingen 1.000 nieuwe woningen kunnen bijgebouwd worden.

Werken

Het item ‘werken’ zit vervat in twee ruimtelijke uitvoeringsplannen. PRUP ‘Woon-Werkpark’ moet zorgen voor een nieuwe dynamiek voor de zone waar de Katholieke Hogeschool gevestigd is. 'Een deel van deze site zal woongebied worden. Het overige deel zal plaats bieden voor nieuwe bedrijvigheid, meer specifiek hoogtechnologische bedrijven, incubatie- en innovatiecentra of bedrijven die een link hebben met onderwijs- en opleidingsactiviteiten. Daarnaast zal er ook ruimte zijn voor regionale bedrijven en een containerpark van maximaal 1 ha grootte', aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening en economie Koen Helsen (open vld).

Het tweede PRUP dat ruimte voor bedrijvigheid voorziet is het PRUP ‘Kievermont’. Hier wordt een deel van het militair domein herbestemd naar zone voor kleinstedelijke ontwikkeling, wat ondermeer inhoud dat een lokaal bedrijventerrein van ongeveer 16ha kan voorzien worden. De Stad Geel moet hier echter eerst aantonen dat deze invulling nodig is voordat de zone aangelegd zal worden en bijkomend moet er zekerheid bestaan dat de verwachte verkeersstroom die dit bedrijventerrein teweeg zal brengen, kan afgeleid worden naar een hoger verkeersnet.

Recreatie en groene ruimte

De herbestemming van het militair domein Kievermont zal ook plaats bieden voor recreatie en groen. Zo zal een stadsrandbos en speelbos mogelijk zijn naast ruimte voor jeugdverenigingen en jeugdkampen. 'Belangrijk in dit gebied is ook dat de nodige aandacht geschonken werd aan ontsluitingen voor de zwakke weggebruikers. Hier denken we oa aan een fietsverbinding langs de oude militaire spoorweg richting Geel', benadrukt Helsen.

Ondernemen

Naast het creëren van ruimte voor ondernemen via de ontwikkeling van enkele bedrijventerreinen, wordt ook aandacht geschonken aan ruimte voor detailhandel. Het bestaande kleinhandelslint, gelegen langsheen de Antwerpseweg zal herbestemd worden naar een zone voor grootschalige handelszaken en KMO’s met grotere toonzalen. Ook benzinestations en car- of truckwashes zijn er mogelijk. De winkelunits moeten een minimumoppervlakte hebben van 1.000m² en een maximale oppervlakte van 5.000m². ook hier werd de nodige aandacht geschonken aan mobiliteit, zo moet het mobiliteitsprofiel van de activiteit getoetst worden aan het bereikbaarheidsprofiel.

Mobiliteit

Om dit alles te kunnen waarmaken en de hieraan verbonden verkeersstromen te kunnen verwerken, moeten er ook op vlak van mobiliteit de nodige aanpassingen gebeuren. Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘regionale ontsluiting’ moet zorgen voor een tracé waarbij een nieuwe secundaire weg kan aangelegd worden. Uit een mobiliteitsstudie blijkt dat drie infrastractuurprojecten noodzakelijk zijn, nl. het doortrekken en verbeteren van de ring van Retie, een verbinding tussen de N18 en de N118 in functie van de ontlasting van de N18 en een nieuwe verbinding tussen de N118 en de N19/R14. Het PRUP zal zorgen voor deze laatste nieuwe verbinding. Een verbinding die moet leiden tot een duurzame oplossing voor enerzijds de verkeersafwikkeling van de kleinstedelijke gebieden Mol en Geel en omgeving naar het primair- en hoofdwegennet en anderzijds tot een verbetering van de verkeersleefbaarheid in de verschillende dorpskernen.

'Deze acht provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen bieden aan het kleinstedelijk gebied Geel toekomstperspectieven voor ruimtelijke ontwikkelingen, herschikkingen en invullingen op haar grondgebied met aandacht voor vele verschillende aspecten', besluit Koen Helsen.
Build for Life