Algemeen

Ontwerp stimuleert gewenst gedrag en vergroot veiligheid

Aan de hand van Natural Protection kunnen scholen hun ontwerp zodanig aanpassen dat hiermee de veiligheid vergroot wordt. Natural Protection is door Cocoon risk management ontwikkeld op basis van de richtlijnen van `Crime Prevention Through Environmental Design`.
Het idee is dat een veilig ontwerp het gedrag van gebruikers positief stimuleert en ongewenste bezoekers zich niet op hun gemak voelen. Uitgangspunten zijn sociale cohesie, eigenaarschap en gasvrijheid. De basis van het ontwerp begint met het vaststellen van het gewenste gebruik van een ruimte en het gewenste gedrag van de gebruikers. De meeste aandacht gaat hierbij uit naar algemene gebieden zoals toiletgroepen, trappenhuizen en gangen, buitengebieden zoals parkeerplaats en fietsenstalling en lokalen. Dit zijn de meest risicovolle gebieden.

Problemen in het buitengebied zijn aan te pakken door buurtbewoners bij de aanpak te betrekken. Winst is te realiseren door sommige faciliteiten extern te exploiteren zoals de horeca, fietsenreparatie en verhuur van sportaccommodaties, ontmoeting- en vergaderruimtes. Voor locaties in het binnengebied moet gedacht worden aan vindbaarheid van de plek (bijvoorbeeld het toilet), permanent toezicht, correct gebruik, hygiëne en een hoog niveau van onderhoud.

Gebaseerd op: Beveiliging
Build for Life