Nieuwbouw

Online tool helpt bij zoektocht naar solvabele aannemers

Dun & Bradstreet (D&B) biedt op zijn website een instrument aan waarmee bouwheren de financiële gezondheid van hun aannemer en andere toeleveranciers kunnen nagaan. Met Batibouw in het vooruitzicht is deze gratis dienst van D&B een welgekomen tool voor bouwers en verbouwers. Zeker nu het aantal faillissementen in de bouwsector blijft stijgen en de afschaffing van de registratie van aannemers voor de deur staat.

Op de website www.financieelgezond.be kan iedereen de D&B Rating-tool gebruiken. De D&B Rating, met een schaal van 1 tot en met 4, is een belangrijke indicator voor het falingsrisico van een onderneming. Wie met een bedrijf met Rating 1 in zee gaat, mag zeker zijn van zijn financiële gezondheid en loopt dus het minste risico. Via de web-tool kan van elke Belgische onderneming, of dit nu een internationale onderneming, een KMO of een eenmanszaak is, gecontroleerd worden welke Rating ze haalt. In de Belgische D&B-database zitten in totaal meer dan 1.250.000 bedrijven, waaronder zo’n 120.000 aannemers en andere toeleveranciers uit de bouwsector.

Jan Vernaillen, Product Manager bij D&B, licht de toegevoegde waarde van de Rating-tool toe: “De bouwsector doet het niet goed. Zo steeg het aantal faillissementen hier gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar met 10,5% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De globale stijging van het aantal faillissementen in België bedroeg voor diezelfde periode een pak minder, namelijk 5,8%. Wanneer je als bouwheer midden in je project te maken krijgt met een failliete aannemer, dan kan dat zware gevolgen hebben. Elke kandidaat-bouwer of verbouwer kan dus maar beter de reflex hebben om de financiële gezondheid van zijn bouwpartners te checken vooraleer ermee in zee te gaan.”

Naast de Rating-tool biedt D&B op zijn website ook de mogelijkheid om een gratis bedrijfsinformatierapport op te vragen van een onderneming. Dit rapport verschaft een volledig overzicht van haar financiële gezondheid. Men kan er niet alleen uit opmaken hoe groot het risico op faling van een bouwbedrijf is, maar ook of het al eerdere faillissementen heeft gekend, hoeveel medewerkers er in dienst zijn, hoe het betalingsgedrag is ten opzichte van zijn leveranciers, of het verwikkeld is in processen, enz. Dergelijke informatie is een belangrijke indicator voor de solvabiliteit en betrouwbaarheid van een bedrijf. Deze gratis dienst, die voorbehouden is aan zelfstandigen en ondernemingen, is vooral een waardevolle tool voor aannemers bij de selectie van hun onderaannemers.

Afschaffing registratie van aannemers

De D&B-tools, en de Rating-tool in het bijzonder, zijn voor de bouwheer des te meer nuttig nu het systeem van registratie van aannemers wordt afgeschaft. Tot vandaag kon dit principe de bouwheer helpen in zijn zoektocht naar een betrouwbare aannemer. Een registratie gaf de waarborg dat de aannemer voldeed aan fiscale en sociale verplichtingen en diende als een soort kwaliteitslabel. Vanaf 1 januari 2012 wordt het registratieprincipe afgeschaft, omdat dit volgens Europa in strijd is met de principes van vrij verkeer van goederen en diensten.

D&B richt zich als leverancier van handelsinformatie traditioneel tot bedrijven, maar besliste om zijn databank nu ook open te stellen voor het grote publiek, en dus ook voor bouwers en kandidaat-bouwers. Jan Vernaillen: “Voor veel mensen is het bouwen of verbouwen van hun woning de investering van hun leven. De keuze van de aannemer is daarbij van doorslaggevend belang. Vooraleer ze een definitieve keuze maken, is het logisch dat ze nagaan of een aannemer wel betrouwbaar is. Onze website verschaft hiervoor de nodige instrumenten. Nu Batibouw nadert en de registratieplicht is afgeschaft, stellen we die graag gratis ter beschikking.” Handig voor Batibouw-bezoeker is ook de mobiele versie van de website (m.financieelgezond.be). Zo kan hij bij zijn contacten met de verschillende standhouders via zijn smartphone onmiddellijk hun financiële gezondheid nagaan.