Algemeen

Oekraïense handelsmissie bezoekt VSK

De vakbeurs VSK verwelkomt op woensdag 8 en donderdag 9 februari 2012 een Oekraïense handelsmissie onder de vlag van het Netherlands Ukrainian Sustainable Energy Platform (NUSEP). Tien partijen, bestaande uit voornamelijk ingenieursbureaus, projectontwikkelaars en energiebedrijven, komen partners zoeken die gespecialiseerd zijn in energie-efficiency. Igor Savelkouls, werkzaam bij IMC Organisatie Personeel Subsidie, mede-initiatiefnemer van NUSEP en begeleider van deze missie: “Nederlandse bedrijven specialiseren zich steeds meer in duurzaamheid. Oost-Europese bedrijven hebben daar interesse in aangezien voor hen nog veel te winnen is. Vandaar dat wij twee dagen de beurs aandoen.” De vakbeurs voor verwarming, sanitair en klimaatbeheersing VSK is 6 tot en met 10 februari 2012 in Jaarbeurs Utrecht.

“Oekraïne heeft nog een lange weg te gaan voor wat betreft het verduurzamen van haar land. Op dit moment staat zij op vele energie-efficiencylijstjes onderaan. De wil om hier iets aan te doen is er zeker. Oekraïense bedrijven willen graag op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Het zijn immers, net zoals de meeste Nederlanders, vakidioten. Nederlandse bedrijven kunnen hierover met ze praten, maar moeten hier in hun verkoop niet op inzetten. Praktische en, wellicht in onze ogen, simpele middelen zijn vaak veel beter toepasbaar en dat zoeken ze. Laat deze producten zien als je met Oost-Europeanen aan het praten bent”, legt Savelkouls uit.

Tips

Savelkouls deelt ook nog een aantal tips voor zakendoen in Oost-Europa. “Verplaats jezelf in de lokale situatie. Oplossingen die wij hebben kunnen we daar niet één-op-één overzetten. Het gaat er daar toch heel anders aan toe. Maar houd ook rekening met culturele verschillen. Als je een afspraak hebt met een productmanager, betekent dat niet automatisch dat de deal rond is. De hiërarchie is toch wat strikter. Het passeren van iemand is echter ook geen oplossing. Beweeg dus nauwkeurig en geduldig als je zaken wilt doen in Oost-Europa.”

Over VSK

De vakbeurs VSK richt zich op verwarming, sanitair, klimaatbeheersing en koudetechniek. Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 februari 2012 is Jaarbeurs Utrecht een ontmoetingsplek voor de totale installatiebranche. Nieuw dit jaar is de beursindeling geïnspireerd op de natuurelementen Water, Lucht, Aarde en Vuur.
Build for Life