Algemeen

OVAM onderzoekt mogelijk verontreinigde woonzone in Arendonk

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) start met een globaal bodemonderzoek in een woonzone in de gemeente Arendonk. Op de percelen van deze woonzone waren vroeger twee springstoffenfabrieken actief. De productie van springtuigen heeft er mogelijk tot bodemverontreiniging geleid. Met het onderzoek wil de OVAM duidelijkheid scheppen over deze potentiële verontreiniging en wordt een oplossing geboden voor de betrokken eigenaars die niet langer zelf een bodemonderzoek moeten laten uitvoeren. Resultaten van het bodemonderzoek zullen begin 2012 bekend zijn.

De woonzone 'Voormalige springstoffenfabrieken' aan Wampen, de Rode Del en de Moerenstraat in Arendonk bevindt zich op de voormalige terreinen van twee springstoffenfabrieken. Verspreid over een grote zone van 5,2 ha en 28 kadastrale percelen werden van het einde van de 19de eeuw tot 1964 verschillende kleine bunkers gebouwd waarin springtuigen geassembleerd werden. Deze activiteiten kunnen aanleiding gegeven hebben tot bodemverontreiniging met zware metalen en TNT.

Eerdere onderzoeken in deze woonzone wezen op beperkte overschrijdingen van de bodemsaneringsnormen.Tot vandaag moest elke eigenaar een afzonderlijk bodemonderzoek uitvoeren op zijn perceel als hij het wilde verkopen. De OVAM voert nu op deze woonzone een globaal bodemonderzoek uit. Dergelijke aanpak is veel efficiënter dan de klassieke perceelsgewijze aanpak. Bovendien worden de eigenaars van hun onderzoeksplicht naar deze historische verontreiniging ontheven. Deze aanpak kadert in het beleid van woonzoneprojecten van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Het nieuwe, globale bodemonderzoek wordt gefinancierd door de OVAM. De kosten worden geraamd op 10.000 euro. De betrokken eigenaars en bewoners hebben van de OVAM een brief ontvangen waarin het verloop van het onderzoek wordt toegelicht. Resultaten van het onderzoek zullen begin 2012 bekend zijn.
Build for Life