Badkamers

ORAS op Batibouw in de kijker met handenvrij kraanwerk

ORAS op Batibouw in de kijker met handenvrij kraanwerk
ORAS, de Finse producent van sanitair kraanwerk, vernieuwt in 2011 zijn gamma handenvrije kranen. Als pionier en Europees markleider in dat segment staat bij ORAS water- en energiebesparing op gelijke hoogte met kwaliteit en design. Het bedrijf heeft door zijn lange traditie van Scandinavisch respect voor milieu en kwaliteit, een flinke voorsprong als het op innovatieve technologie aankomt.

ORAS is één van die bedrijven die écht aanspraak kunnen maken op de titel ‘ecologisch verantwoorde onderneming’. Zo waren zij de eerste Europese producent van kraanwerk om het ISO 14004 certificaat te behalen. Vandaag zijn zij in Europa marktleider in handenvrij kraanwerk, zowel in de particuliere als private/institutionele sector. Daarnaast omvat het gamma ook het ‘gewone’ kraanwerk, steeds met een ‘ongewone’ waterbesparingtechniek.

“Anders dan bij ons hier in België, zit respect voor het milieu er bij de Finnen ingebakken”, zegt Benelux Sales Manager Kosta Kourtis. “Zowel op het vlak van waterbesparende producten als milieuvriendelijke productieprocessen is ORAS een trendsetter die mee wil helpen in de bewustwording. Net zoals in de Scandinavische landen moeten wij ook die ‘klik’ maken, water is een kostbaar goed geworden. En dat staat superieure kwaliteit en aantrekkelijk design niet in de weg, wel integendeel.”

Onmiskenbare troeven

De voordelen van handenvrij kraanwerk zijn nochtans vrij evident. Vanuit hygiënisch standpunt is er bijvoorbeeld geen discussie. Het is ook veiliger, wat betreft temperatuur en watercontrole, zeker met kinderen in de buurt. En last but not least: een formidabele water- en energiebesparing. Bovendien hoeft dat alles vandaag ook niet meer te kosten dan het kwaliteitsvolle kraanwerk van concurrenten.

Wastafelkraan 6250F ‘restyled’ (zie foto boven)

Tien jaar geleden voor het eerst ontwikkeld, krijgt deze handenvrije wastafelkraan nu een nieuw - elegant en toch robuust - afgerond design. Om de kraan tijdelijk uit te schakelen, bijvoorbeeld om de wastafel schoon te maken, schuif je eenvoudig een plaatje voor de sensor. Er zijn drie uitvoeringen: met temperatuurregelhendel, met verborgen temperatuurregeling of met aansluiting op koud of voorgemengd water. De lithium 6V batterij garandeert een duurzame werking. Door de Autofocus sensor hoeft de bestaande installatie niet worden aangepast. Opmerkelijk: deze nieuwe uitvoering is tot 40 euro (btw inclusief) goedkoper dan de originele versie. Prijs: 318 euro excl. btw - Verkrijgbaar vanaf: 1 januari 2011

De ‘Gooseneck’

Deze handenvrije kraan (ref. 6330/6331F) beantwoordt aan een nieuwe vraag vanuit de badkamer, waar steeds vaker de waskom bovenop het badkamermeubel staat. Dat vraagt uiteraard om een hogere ‘hals’. De Gooseneck is beschikbaar met een uitloop van 120 of 180 mm en net zoals de 6250F uitgerust met Autofocus sensor, filters, terugslagkleppen en debietbegrenzer.

Prijs: 286 euro excl. btw - Verkrijgbaar vanaf: 1 maart 2011

Besparing: 6 liter per minuut

Handenvrije kranen treden in werking wanneer je handen binnen het sensorbereik komen, en stoppen ook automatisch, als je de handen terugtrekt of na 0,5 liter waterafgifte. “Veel mensen beseffen nog steeds niet hoeveel water er verspild wordt door nodeloos openstaande kranen. Onze handenvrije kranen leveren een besparing van maar liefst zes liter per minuut, met hetzelfde comfort. Op minder dan twee jaar is je investering terugverdiend. Reken dus maar uit wat je bespaart met een kraan die minstens 20 jaar meegaat.”

Finse filosofie

Bij ORAS is het maken van kranen evenzeer een kwestie van filosofie als technologie. Het bedrijf kiest bewust voor Europese productiesites, te weten in Finland, Noorwegen en Polen, en niet voor goedkope productie aan de andere kant van de wereld. “Wij geloven dat dat op lange termijn de juiste keuze is. Niet alleen om snel te kunnen inspelen op logistieke vragen of Europese wetgeving, maar ook omdat onze manier van leven wordt weerspiegeld in onze manier van ondernemen. Dat willen we zelf in de hand houden en niet om louter kosten te sparen op het spel zetten,” besluit Kosta Kourtis.