Algemeen

Nu ook propaan onder maaiveld mogelijk

De tweede uitgave van de norm NBN D51-006 staat op stapel. Hierdoor wordt het in de toekomst niet alleen eenvoudiger om propaangasbinneninstallaties om te bouwen tot aardgasinstallaties, maar ook omschakelen van stookolie naar propaan zal een stuk vlotter verlopen.

Propaangas en aardgas worden vaak gebruikt om in bestaande situaties de energiebron, bijvoorbeeld stookolie, te vervangen. In heel veel woningen bevindt de te vervangen ketel zich in de kelder. In de eerste uitgave van de norm NBN D51-006 mocht propaangas absoluut niet onder het maaiveld worden geplaatst. Dit gas is immers zwaarder dan lucht, zodat bij een eventueel gaslek het gas zich zou ophopen in de kelder, met een gevaarlijke situatie tot gevolg. De tweede uitgave van deze norm biedt een technisch verantwoorde en veilige oplossing die een propaantoestel in de kelder, en dus onder het maaiveld, voortaan toch mogelijk maakt.

Slechts één toestel en leidingen uit één stuk

De norm is duidelijk: er mag zich slechts één toestel per toegankelijke ruimte onder het maaiveld bevinden. Dat kan gaan om een verbruikstoestel of een gasmeter voor propaangas. Bij propaan heeft men trouwens meestal geen gasmeter. Wie vroeger toch zijn propaangasinstallatie van een gasmeter wilde voorzien om zijn verbruik te controleren, moest die boven het maaiveld plaatsen. Met de nieuwe norm is er ook een ‘ondergrondse’ oplossing mogelijk. Absoluut niet toegelaten is een installatie in de kelder die bestaat uit verschillende toestellen met aftakkingen.

Lees verder op Architectura.be
Build for Life