Algemeen

Nog altijd te weinig Belgen aan het werk

De evolutie van de Vlaamse werkzaamheidsgraad, het aandeel werkenden tussen 15 en 64 jaar, hinkt achterop bij het Europees gemiddelde. Wallonië en Brussel zijn intussen de Europese rode lantaarns, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Steunpunt Werk en Sociale Economie van de KU Leuven. "België zal de Lissabondoelstelling van 70 procent werkzaamheidsgraad tegen 2010 niet halen, net zomin als Vlaanderen", besluit het onderzoek.

Federaal minister van Werk Peter Vanvelthoven (sp.a) ziet daarin geen reden tot alarm. "We weten al langer dat we die norm niet zullen halen. Die doelstelling is trouwens een Europees gemiddelde, geen norm voor elk individueel land", zegt zijn woordvoerster. Bovendien bleek uit de cijfers van de Commissie Vergrijzing dat de sociale zekerheid en de pensioenen pas in 2030 onder druk komen te staan. "Het is dus geen ramp als we de Lissabondoelstelling niet halen."

Belangrijker volgens Vanvelthoven zijn de positieve evoluties. "De werkloosheid in Vlaanderen is stevig gedaald, Wallonië is op de goede weg en zelfs Brussel is stilaan uit het dal aan het klimmen, al zijn ze er nog lang niet." Bovendien is de gemiddelde leeftijd voor conventioneel brugpensioen gestegen tot 60,6 jaar, dicht bij het Europees gemiddelde van 60,9 jaar. "Bij Agfa Gevaert is bij een recente structurering ook geen aanvraag ingediend voor vervroegd brugpensioen. Alles wijst op een mentale ommeslag."
Build for Life