Keukens

Nieuwe toekomstvisie voor innovatief keukendesign

Hoe kan men een keuken ‘aanpasbaar’ maken? Dat is de kernvraag in een uniek project dat de vzw In-HAM in samenwerking met key partners New Rovatec en Keukens Vyvey heeft opgestart. Met dit project wil de vzw In-HAM een antwoord bieden op de toenemende vergrijzing door personen met een fysieke beperking tijdens het koken een ruime zelfstandigheid te geven.

De vzw In-HAM heeft als doel de levenskwaliteit van mensen met een beperking te verbeteren. Het beschikt hiervoor over een multidisciplinair team bestaande uit ergotherapeuten en ingenieurs. Een van de opdrachten van dit centrum is bedrijven aan te sporen te innoveren door hen bewust te maken van nieuwe (markt-) ontwikkelingen. Eén van de uitdagingen is de toenemende vergrijzing. Deze stelt ons niet alleen voor maatschappelijke vragen maar opent eveneens nieuwe economische opportuniteiten. Het keukenproject kadert volledig in deze optiek.

Vanuit vzw In-HAM rees de vraag hoe een ‘traditionele’ keukenbouwer in contact kan worden gebracht met technieken die een keuken volledig ‘aanpasbaar’ maken. De benadering van het concept vertrok van het idee ‘design-for-all’ (ontwerp voor iedereen) waarbij zowel rolstoelgebruikers, ouderen, als mensen met rugklachten baat hebben bij een aangepaste keuken.

De zoektocht naar Belgische bedrijven die dergelijke toestellen verdelen, leidde vzw In-HAM naar New Rovatec, een bedrijf uit Roeselare dat unieke, oplossingsgerichte toestellen exclusief importeert voor België. De samenwerking tussen de vzw In-HAM en het bedrijf verliep zodanig vlot dat er een tweede bedrijf, Keukens Vyvey uit Gistel, bij betrokken werd. Het project bood hen de kans om mee te denken hoe een aangepaste keuken dient te worden opgebouwd. Vanuit ergonomisch oogpunt werden er trouwens bijkomende eisen gesteld die verschillen van het ‘klassieke’ keukenconcept.

In een eerste fase werd de keukenbouwer begeleid bij de uitwerking van het concept om uiteindelijk te bepalen aan welke eisen een aangepaste keuken moet voldoen. In een tweede fase werd gezocht naar de meest geschikte keukenapparatuur om de ergonomie en het gebruiksgemak te verhogen. Zo werd er geopteerd voor een in de hoogte verstelbaar werkvlak waar de rolstoelgebruiker probleemloos kan onder rijden. In het werkvlak werden ook de spoelbak en een veilige inductieplaat met 4 laterale zones ingebouwd. Het unieke van deze XL kookplaat is dat de 4 kookzones in één lijn naast elkaar liggen. Hierdoor zijn de kookpotten eenvoudiger te bereiken. De dampkap kan via een afstandbediening worden bediend en de combi-oven (45 cm hoogte) werd op ideale werkhoogte gebouwd om het gebruiksgemak optimaal te verzekeren. Om aan die eisen te voldoen werd voor zowel kookplaat, oven als dampkap voor De Dietrich gekozen. Het bedrijf LINAK zorgde ervoor dat het werkblad in de hoogte verstelbaar is.

Er werd eveneens speciaal aandacht besteed aan de bereikbaarheid van vaatwasser en koelkast. Daarom werd er gekozen voor een lade vaatwasser en een multi-koellade van Fisher & Paykel. Het voordeel van dergelijke ‘lade’- toestellen is dat ze hoger kunnen worden geplaatst waardoor mensen met rugklachten zich niet voorover hoeven te buigen. Ook rolstoelgebruikers kunnen de uitrolbare vaatwas heel eenvoudig bedienen zonder door een openvallende deur gehinderd te worden.

Het unieke van het project is dat de keuken door de ‘eindgebruiker’ wordt geëvalueerd. Een rolstoelgebruiker heeft gedurende drie weken het ‘livinglab’ bewoond. Op die manier wordt feedback gegeven over het gebruiksgemak van de keuken. De uiteindelijke bedoeling is dat ontwerpers & producenten rekening houden met opmerkingen en suggesties van de bewoners. Zo kunnen ze hun producten verder verfijnen en meer afstemmen op een design-for-all-principe, wat voor alle partijen een meerwaarde oplevert.

Partners die deelnemen aan het project van vzw In-HAM, zijn New Rovatec (Fisher & Paykel & De Dietrich), Keukens Vyvey en LINAK.