Nieuwe richtlijnen voor snellere betalingen bij overheidsopdrachten

  BE   13 mei 2019 Bron: Vlaamse regering
Nieuwe richtlijnen voor snellere betalingen bij overheidsopdrachten
Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van FinanciŽn en Begroting Lydia Peeters lanceren nieuwe richtlijnen voor stipte betalingen bij overheidsopdrachten door de Vlaamse overheid. Overheidsopdrachten zijn belangrijk voor onze economie. Omdat een groot aantal ondernemingen prestaties levert aan overheden, hebben onze KMOís er baat bij dat laattijdige betalingen zo veel mogelijk vermeden worden.

ďIk ben zeer verheugd dat we de nieuwe richtlijnen in deze Regeerperiode gelanceerd hebben. Zo zien we dat ons Vlaamse e-facturatieproject een Europees succesverhaal geworden is met 61% aan volwaardige e-facturen. Maar we willen dit cijfer nog opdrijven. Daarom roep ik de bedrijven op om volop in te zetten op e-facturatie: de Vlaamse overheid is er klaar voor en kan garant staan voor snellere uitbetalingenĒ, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Vlaams minister Lydia Peeters: ďDe Europese Commissie schuift Vlaanderen als best practice inzake snel betalen naar voor. Dat maakt van mij een erg tevreden minister van FinanciŽn en Begroting. Dankzij een forse digitalisering gebeurt de opvolging en de betaling door de Vlaamse overheid inderdaad veel stipter. Daardoor hebben we de verwijlintresten sterk kunnen terugdringen, wat een goede zaak is voor de Vlaamse belastingbetaler. Een snellere uitbetaling zorgt er daarnaast ook voor dat de leveranciers minder lang op hun geld moeten wachten en dus niet in financiŽle moeilijkheden komen. Een win-winsituatie.Ē

Naast de e-facturatie wordt er ook ingezet op een verstrenging van de procedures voor de verificatietermijn. Standaard wordt voorzien in een verificatietermijn van maximaal 30 dagen, gevolgd door een betalingstermijn van maximaal 30 dagen. Maar voor opdrachten waarbij de uit te voeren prestaties en hoeveelheden volledig vastliggen, en waarbij het om niet-complexe prestaties gaat, zal de Vlaamse overheid voortaan geen verificatietermijn meer toepassen. Er zal dus enkel nog een verificatietermijn toegepast worden wanneer het echt nodig is.

Bovendien voorzien de richtlijnen in een onmiddellijke uitbetaling wanneer het dossier administratief is afgehandeld. Het is dus niet nodig om te wachten tot de betalingstermijn van 30 dagen is verstreken: zodra het goedkeuringsproces van de factuur is doorlopen, zal onmiddellijk nadien de betaling door de entiteiten gebeuren.

Minister-president Geert Bourgeois: ďAlle entiteiten van de Vlaamse overheid zullen voortaan moeten rapporteren over het percentage tijdig betaalde facturen. De rapportering over het betaalgedrag van de Vlaamse overheid zal een vergelijking van het percentage tijdig betaalde facturen bij de entiteiten mogelijk maken, waardoor we ook in de toekomst de lat steeds hoger kunnen leggen.Ē
In 2021 zullen de richtlijnen van deze mededeling geŽvalueerd worden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo