Interieur

Nieuwe productlijn van ledlampen voor de consument

Met nog minder dan twee maanden te gaan voordat de traditionele gloeilamp uit beeld verdwijnt, lanceert Verbatim een complete serie zuinige ledlampen voor thuis. De serie speelt in op de groeiende vraag naar kwalitatief hoogwaardige, betrouwbare en energiezuinige verlichting.
De ledlampen hebben een levensduur tot wel 25 jaar en bieden 85 procent energiebesparing ten opzichte van traditionele gloeilampen. De nieuwe lampen zijn ontwikkeld als laaggeprijsde vervanger van de gloeilamp, halogeenverlichting en de spaarlamp (compacte fluorescentielampen).

De nieuwe Verbatim-productlijn voor de consumentenmarkt bestaat uit dertien ledlampen. Deze vervangen de klassieke A- en B-gloeilampen met grote fitting van 25 tot 60 watt. Ook vervangen ze de gloeilampen met kleine fittingen van 15 tot 25 watt, de 25W-druppellamp en de 20W-spot voor MR16 GU5.3- en PAR16-fittingen. De kleurtemperatuur varieert van 2700 tot 3000K. Ieder model heeft een minimum kleurweergave-index van 80. Dit benadert de maximale kleurweergave van 100 van gloeilampen. De lampen zijn verpakt in herkenbare groene verpakkingen en zijn online te bestellen of aan te schaffen via groothandels en winkels.

“Vanaf 1 september 2012 verbiedt de Europese Unie de productie en import van alle gloeilampen. Verbatim anticipeert hierop door zijn ledlamp-productportfolio te versterken. We spelen in op de toenemende vraag naar betrouwbare, hoogwaardige ledverlichting. Ledtechnologie is het beste alternatief voor traditionele lampen. In vergelijking met spaarlampen hebben ledlampen een twee keer langere levensduur. Bovendien branden ze meteen en bevatten ze geen gevaarlijke stoffen zoals lood”, zegt Jeanine Chrobak-Kando, Business Development Manager, LED EUMEA bij Verbatim.

Vijf ledlampen in de nieuwe productreeks zijn bedoeld als vervanging van klassieke A-lampen van 220 - 240 volt. Deze lampen verbruiken 4 tot 11 watt en vervangen traditionele gloeilampen van 25 tot 60 watt. Het model van 11 watt biedt een lichtopbrengst van 810 lumen en het 4 wattmodel levert 250 lumen. Ter vergelijking: een gloeilamp van 100 watt genereert zo'n 1200 lumen.
Alle lampen zijn beschikbaar met een schroeffitting (E27) of bajonet (B22). De dimbare 9 wattlamp is alleen leverbaar met een E27-fitting.

Het nieuwe portfolio omvat ook twee kaars-ledlampen met een E14-fitting. Deze zijn met name geschikt voor sfeerverlichting in de woonkamer of als bedlamp. Een transparant 3,5 wattmodel vervangt de traditionele gloeilamp van 15 watt. De matte 4 wattlamp is een alternatief voor een 25W-gloeilamp. De druppel-ledlamp van 4 watt is beschikbaar met een E14- of E27-fitting.

Klanten hebben verder de keus uit twee MR16-spotfittings in GU5.3-houders. Het 4 wattmodel heeft een stralingshoek van 20 graden en de 6 wattversie een stralingshoek van 25 graden. Beide spots zijn ideaal om bijvoorbeeld een kunstwerk extra te belichten, of lichtaccenten te bieden in bijvoorbeeld een badkamer. De 4W PAR 16 GU10 LED is bij uitstek geschikt voor accenten in keuken, slaapkamer of gang. Deze lamp vervangt een conventionele 20 wattlamp en biedt 180 lumen aan lichtopbrengst. De 4W LED R50 met een E14-fitting biedt dezelfde lichtopbrengst en completeert het nieuwe Verbatim-portfolio.

In Europa is verlichting goed voor ongeveer twintig procent van het stroomverbruik van huishoudens. Het overstappen op de geavanceerde ledlamptechnologie van Verbatim zorgt voor een aanzienlijke reductie in energiegebruik en CO2-uitstoot. Deze technologie is ontwikkeld op basis van de jarenlange expertise van Verbatims moederbedrijf Mitsubishi Chemical Corporation.