Algemeen

Nieuwe look voor Turnhoutse Grote Markt

In 2012 viert Turnhout 800 jaar stadsrechten en is het ‘Culturele hoofdstad van Vlaanderen’. Voor die gelegenheid wil het stadsbestuur een grondige vernieuwing van ‘de ontvangstruimte van de stad’ realiseren. De belangrijkste insteek voor de herinrichting was het parkeervrij maken van het marktplein zonder in te boeten aan bereikbaarheid of verkeersveiligheid. Peter Vermeulen, Evert De Baere, Johan de Troeyer en Ann Meirlaen ontwierpen in opdracht van de stad Turnhout een comfortabel plein met meer ruimte voor terrassen. Door de heraanleg wordt de historische betekenis van de plek, waar het hekwerk rond de kerktuin en het netwerk van kleine stegen die uitgeven op de markt van getuigen, in de verf gezet.

Herinrichting van de Grote Markt in 3 zones

Het basisconcept voor de herinrichting vertrekt van 3 zones die de ruimte van de Markt tegelijk als geheel beschouwen, maar met telkens andere klemtonen: een open pleinsfeer, een intieme tuinsfeer en functionele randen met horeca- en handelszaken. Het open kasseienplein dient als flexibele ruimte voor het organiseren van markten, kermissen en andere evenementen. De intieme tuin rond de kerk is dan weer een welgekomen groen rustpunt in de stad met geurige vlinderminnende planten. De randen zullen aangelegd worden met een speciaal voor Turnhout ontworpen legverband van betonstraatsteen in verschillende formaten (kleur Turnhouts blauw) en zullen extra ruimte geven voor terrassen, daarlangs een ruime vrije loopzone en vervolgens een strook voor bushalten en ander stadsmeubilair.

Inspiratiebronnen voor de nieuwe specifieke beeldentaal van de Grote Markt waren de eigenheid van Turnhout als historische stad, de grafiek van speelkaarten, die gedurende lange tijd op de nabijgelegen Brepolssite werden geproduceerd, en ten slotte het groene kader van de Kempen waar de vlindertuin rechtstreeks naar refereert.

Lees verder op Architectura.be
Build for Life