Algemeen

Nieuwe kunststof bezinkput verhindert wateroverlast in kuststreek

Kunststofspecialist Wavin lijkt dé oplossing gevonden te hebben om de vaak voorkomende wateroverlast aan de kust definitief het hoofd te bieden. Voor de werf aan de Koninklijke Baan in Koksijde ontwikkelde het samen met aannemer De Brabandere, studiebureau Knockaert en Rudy Blondé (Technische Dienst Koksijde) een nieuwe bezinkput uit kunststof die stabieler, duurzamer en makkelijker te plaatsen is dan de klassieke betonnen variant. Dat het systeem bovendien ook erg effectief is, bewees het door de zware onweders gedurende de zomermaanden probleemloos te overleven.

Teamwork

Hoewel het oorspronkelijk slechts de bedoeling was om een bijkomende RWA-riolering te plaatsen, werd het al snel duidelijk dat de specifieke samenstelling van de ondergrond in Koksijde een creatieve, op maat gemaakte totaaloplossing vereiste. Wavin had er immers niet enkel te maken met de erg fijne zandgrond die de eerdere afvoerelementen deed dichtslibben, maar ook met een ongunstige positie van de nutsleidingen, die zich wel erg dicht bij de riolering bevonden. Nauw overleg tussen aannemer, studiebureau, producent en opdrachtgever leidde tot de ontwikkeling van een smallere bezinkput met een wand uit kunststof die enorm veel voordelen heeft.

Veel voordelen

Niet alleen is de nieuwe Wavin-bezinkput door z’n lichtheid makkelijker te plaatsen en te vervoeren, ook zal hij zich door z’n gekartelde kunststofwand beter verankeren in de ondergrond. Doordat de trillingen van bovenaf niet op de betonnen basis van de put terechtkomen, maar door middel van een ontkoppelde betonrand afgeleid worden naar de draagkrachtige bodem , wordt een eventuele verzakking van de put maximaal tegengegaan. De overdimensionering van enkele knelpuntelementen in het rioolsysteem maakt dat het water goed in de grond dringt. De werken aan de Koninklijke Baan zijn met andere woorden een schitterende referentie. Wavin hoopt dat ook heel wat andere kustgemeenten in de toekomst zullen opteren voor deze nieuwe bezinkput.
Build for Life