Nieuwbouw

Nieuwe btw-regels = extra kosten voor bouwbedrijven

De nieuwe regels inzake btw-aftrek voor bedrijfswagens zorgt voor heel wat commotie in de bouwsector. Bouwunie betreurt de wijze waarop de ondernemers in het algemeen en de bouwbedrijven in het bijzonder op een slinkse wijze een zware belastingverhoging moeten slikken.

De nieuwe administratieve regels inzake btw-aftrek op bedrijfswagens zijn onaanvaardbaar (wegens belastingverhoging) en onwerkbaar (wegens overdreven administratie) voor de bouwbedrijven! De nieuwe regels gelden niet enkel voor de gewone personenwagens, maar ook voor de camionetten, de zogenaamde fiscale lichte vrachten, die een 100% werktuig zijn voor de bedrijven. Met deze voertuigen worden geen privé-verplaatsingen gedaan, met uitzondering van beperkt woon-werkverkeer. Door ook de btw-aftrek op deze voertuigen te beperken, verhogen dus de belastingen voor deze bedrijven.

Daarnaast zijn de door de administratie voorgestelde regels totaal onwerkbaar: ofwel moeten bedrijven een zware administratieve last torsen om nog aanspraak te kunnen maken op een zo hoog mogelijke of een totale btw-aftrek voor deze voertuigen (i.c. gedetailleerd bijhouden van alle gereden beroepskilometers), ofwel dienen zij gebruik te maken van een forfaitaire formule, waarbij rekening gehouden wordt met een vast aantal (6.000!) private kilometers, die in de praktijk evenwel nooit door dergelijke voertuigen gereden worden. Volledigheidshalve moet gezegd dat de bedrijven ook kunnen opteren voor een beperkte btw-aftrek van 35%. Maar hierdoor zouden ze op de voertuigen en de kosten op deze voertuigen tot 65% meer btw moeten betalen!

Bouwunie stelt voor om bouwwerven niet langer te beschouwen als vaste plaats van tewerkstelling. Hierdoor is er geen sprake meer van woon-werkverkeer voor de echte camionetten, waarvoor dan opnieuw een btw-aftrek van 100% geldt.

In tijden van crisis en net nu de tewerkstelling in de bouwsector erop achteruit gaat, kunnen de werkgevers een verhoging van de lasten missen als kiespijn!

Dat de bouwbedrijven hiervan werkelijk wakker liggen, bewijzen alvast de snel volzette infosessies die Bouwunie over deze materie organiseert en die gisterenavond van start zijn gegaan. Bouwunie bereikt hiermee al meer dan 550 aannemers en zij zijn echt niet te spreken over deze slinkse belastingverhoging! Bouwunie last extra sessies in om alle aannemers de nodige duidelijke informatie te geven.