Algemeen

Net geen recordaantal faillissementen in mei

In mei 2011 zijn in België 1.035 bedrijven failliet gegaan. Vorige maand is zo de op twee na zwaarste faillissementsmaand ooit. Het aantal jobs dat door de faillissementen verloren gaat, daalt wel.
De cijfers komen van het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium. In vergelijking met mei 2010 gingen er een kwart meer bedrijven failliet in mei 2011.

In april waren 767 bedrijven over de kop gegaan, een cijfer dat bijna niet meer werd opgetekend sinds het begin van de crisis. Dat het er opnieuw zo veel meer zijn in mei, wijt Graydon aan het "paasvakantie-effect". Aangezien de paasvakantie dit jaar volledig in april viel, waren er in die maand veel minder faillissementen. Ook wijt Graydon het hoge cijfer aan de "stijgende prijzen van dagelijkse consumptiegoederen". "Het is dan ook geen toeval dat de kleinhandel, de horeca en de transportsector het zwaarst worden getroffen", klinkt het bij Graydon.
Mei 2011 is de op twee na zwaarste faillissementsmaand ooit. Alleen in september en in maart vorig jaar waren er nog meer bedrijven die de boeken moesten sluiten. Toen ging het respectievelijk om 1.076 en 1.050 faillissementen. In de arrondissementen Tongeren, Oostende en Luik breekt het aantal faillissementen wel de maandrecords.

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar waren er 4.502 faillissementen. Dat is 4,7 procent meer dan in dezelfde periode in 2010.

Het aantal banen dat door de faillissementen verloren is gegaan, daalt wel. Het gaat om 9.266 banen in de periode januari tot en met mei, 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Veruit het grootste faillissement tot nu toe dit jaar was dat van waardetransporteur Brink's, waar 444 mensen hun baan hebben verloren.
Build for Life