Tuin

Nederlandse tuinmarkt heeft omvang van ruim 4 miljard euro

De Nederlandse tuinmarkt heeft een omvang van meer dan 4 miljard euro en groeide in 2009 met enkele procenten. Dat blijkt uit de studie `De groene miljarden 2009`, opgesteld door Stichting Tuinpromotie Nederland.

De Nederlandse bevolking heeft een omvang van 16,4 miljoen personen, en de komende jaren is groei onwaarschijnlijk. De bevolking vergrijst en het aantal zelfstandige huishoudens neemt toe. Van de Nederlanders heeft 58% geen tuin, 15% heeft zowel een tuin als een balkon en 23% heeft alleen een balkon. Van de bestedingen aan tuinzaken wordt 1 miljard euro uitgegeven aan groot onderhoud, zoals schuttingen, tuinhuisjes en bestratingsmateriaal. Van de overige 3 miljard gaat 40% naar levend groen. Dierbenodigdheden volgen met 20% en de productgroep gereedschap, tuinmeubels en barbecues is goed voor 18%.

In de lentemaanden april, mei en juni wordt een derde van de totale omzet gerealiseerd. Tuincentra vormen het belangrijkste afzetkanaal (35%), gevolgd door bouwmarkten (19%) en supermarkten (15%). Senioren van 65-plus zijn goed voor 40% van de bestedingen aan klein onderhoud buitenshuis. In de categorie kerstartikelen hebben tuincentra een marktaandeel van 50%.

Gebaseerd op: TuinZaken