Nederlands cultureel erfgoed is nog niet brandveilig

  NL   15 maart 2010 Bron: © Profnews 2010 Verstuur
Nederlands cultureel erfgoed is nog niet brandveilig
Het Nederlands cultureel erfgoed is nog niet brandveilig genoeg. Dat bleek tijdens de Netwerkdag Cultureel Erfgoed en Brandbestrijding die op 4 maart 2010 in Arnhem plaatsvond. Korpsen en culturele instellingen moeten zich dan ook bewuster worden van de dilemma`s die bijvoorbeeld bij branden bij musea komen kijken.

Volgens Bert Vis, coördinator Object & Infra van de brandweer in de hofstad Den Haag, moet duidelijk zijn waar de prioriteiten liggen bij een brand in een museum. Bij de brandweer ligt de prioriteit eerst bij het redden van mensen en dan pas bij objecten. In een museum hangen echter diverse werken, het ene is een meesterwerk en het andere werk is minder. Bij een brand behandelen brandweerlieden kunst ook niet op dezelfde manier als een conservator. Hierdoor kunnen werken nog wel eens beschadigd raken, maar dat valt te restaureren.

Wanneer er brand uitbreekt moet de collectiebeheerder van een museum aangeven welke stukken gered moeten worden. Daarbij moeten foto`s van de werken getoond worden zodat de brandweerlieden weten om welke schilderijen het gaat. Tevens moet de locatie goed duidelijk gemaakt worden, zodat bekend is waar het schilderij hangt en de topstukken ook daadwerkelijk gered kunnen worden.

Gebaseerd op: Brand&Brandweer
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo