Algemeen

Nederlands Limburg gaat bouwregels versoepelen

De provincie Limburg gaat nog dit jaar de bouwregels versoepelen. Dat zei de Limburgse gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening G. Driessen (CDA) donderdag. Driessen wil meer ruimte voor nieuwbouw in buitengebieden en zelfs beschermde dorpskernen, waar dat nu niet mag.

Het gaat met name om het platteland in Noord- en Midden-Limburg waar Driessen af wil van het "frustrerende gemillimeter" in bestemmingsplannen dat woningbouw vaak onmogelijk maakt.

Ook in de zogenoemde 'groene contouren' in Zuid-Limburg, waar bouwen nu verboden is, moet beperkt gebouwd kunnen worden, aldus Driessen.

Zo wil hij een einde maken aan het verbod om in buitengebieden van Noord- en Midden-Limburg woningen met meer dan vijfhonderd kuub uit te breiden. Ook het opnieuw bouwen na sloop in die regio moet kunnen, vindt Driessen. En in Noord-Limburg moeten er juist in het buitengebied woningen komen voor de duizenden seizoenarbeiders in de landbouw, merendeels Polen. Die verblijven nu vaak op campings of in het ergste geval slapen ze in hun auto in de bossen.

Verder wil de gedeputeerde woninguitbreiding in Zuid-Limburg ook op de groene contouren toestaan. Nu mogen woningbezitters vaak geen schuur of stal achter hun woning zetten, omdat dat stuk grond net in een groene contour valt.

Bovendien wil Driessen dat zijn ambtenaren bouwaanvragen sneller afhandelen. Nu doen ze daar nog maanden over.

Het plan van Driessen ligt in het verlengde van het nieuwe coalitieakkoord van CDA, PvdA en VVD in provinciale staten van Limburg. Dit najaar houdt de provincie een conferentie met alle bij ruimtelijke ordening betrokken partijen, zoals gemeenten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en werkgevers. "Ik wil van hen horen welke regels hen frustreren en wat er moet veranderen", zegt Driessen. "Er moeten minder regels komen en meer ontwikkelingsruimte".

De provincie rapporteert in oktober over deze conferentie. Eind dit jaar moeten provinciale staten dan een beslissing nemen over nieuwe bouwrichtlijnen.

Driessen gelooft niet dat hij hiermee in aanvaring kan komen met het Rijk. "Ik ga ervan uit dat het Rijksbeleid versoepeld wordt en dat ook Den Haag een eind gaat maken aan nodeloze ambtelijke betutteling."
Build for Life