Algemeen

NL: Waarde bouwaandelen fors toegenomen

De waarde van de Nederlandse bouwaandelen is in het afgelopen kwartaal met bijna 20 procent toegenomen.

In de eerste drie maanden van dit jaar stonden de koersen van de beursgenoteerde bouwers nog op een verlies van 3,2 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd. De waardegroei van de bouwaandelen staat niet op zich. De hele Nederlandse aandelenmarkt is in de afgelopen drie maanden opgeveerd. De koersindex van het CBS sloot het kwartaal af met een winst van 14,7 procent. Sinds de sluipende neergang van de beurs in 2000, is het totale rendement op aandelen in een kwartaal niet zo hoog geweest, aldus het onderzoeksbureau.
De Nederlandse handelsondernemingen boekten in de maanden april, mei en juni het hoogste rendement. De waarde van de aandelen steeg met bijna 75 procent. Vooral het aandeel Ahold stuwde de sectorindex omhoog. In het vorige kwart was de handel nog de grootste daler met een verlies van 58 procent. Tot de sterkste stijgers in het afgelopen kwartaal behoorden verder de banken en verzekeraars, met een winst van ruim 36 procent. De minst presterende sector op het Damrak was de consumentengoederenindustrie met een daling van 6,8 procent.
Van de bouwaandelen behaalde Imtech het hoogste rendement. De technisch dienstverlener kwam uit op een plus van 32,6 procent. De BAM Groep was koploper onder de bouwers. De Bunnikse aannemer noteerde een rendement van 28 procent. Heijmans boekte 18,6 procent winst, Ballast Nedam 9 procent, Volker Wessels 4,8 procent en Boskalis 26,2 procent.
Met een totaal rendement van 17,4 procent deed de Amsterdamse effectenbeurs het beter dan het wereldgemiddelde. De wereldherbeleggingsindex steeg in dezelfde periode met 11,5 procent. Het verschil wordt mede veroorzaakt door de daling van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen ten opzichte van de euro.

In trek
Na een negatief eerste kwartaal waren de vastgoedfondsen in het tweede kwart van 2003 duidelijk in trek bij de beleggers. De vastgoedfondsen die direct in kantoren, huizen en winkelcentra beleggen, behaalden inclusief dividend een rendement van 11,7 procent. Het CBS constateert verder dat de opleving van de aandelenmarkt niet geleid heeft tot een vlucht uit de obligaties. Op de obligatiemarkt zijn de koersen in het tweede kwartaal per saldo gestegen. Het totale rendement op Nederlandse staatsobligaties bedroeg 2,2 procent.
Build for Life