Algemeen

NL: Aftrek hypotheekrente onhoudbaar

De scheidende voorzitter van de Sociaal-economische Raad (SER), Wijffels, verwacht dat de aftrek van de hypotheekrente wordt afgeschaft, en hoopt dat ook.

Wijffels, voormalig topman van de Rabobank, zegt donderdag in het Ikon tv-programma Paul Rosenmöller en...: "Het systeem van hypotheekrenteaftrek in Nederland is onhoudbaar. Mijn verwachting is dan ook dat het zal worden afgeschaft, en ik ben daar voor. In feite gaan door de hypotheekrenteaftrek publieke middelen naar adressen waar het ook zonder dat zou kunnen: aan de top."

" Er zijn genoeg mensen die een hoge hypotheek nemen en dan met eigen middelen gaan beleggen, terwijl dat ook in het huis zou kunnen zitten. De hypotheekrenteaftrek beïnvloedt financiële beslissingen van mensen. Ik denk dat het onafwendbaar is, dat het verdwijnen ervan in de komende vijf tot tien jaar gebeurt."

Afgelopen weekeinde liet ook al de vertrekkende directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Don, zich kritisch uit over de aftrek van de hypotheekrente. Het kabinet houdt ondanks toenemende kritiek, van onder meer banken en de OESO (een organisatie van westerse industrielanden), vast aan de aftrek.
Build for Life