Algemeen

NL: A+ woning wint Nationale Bouwprijs 2002

Prefab Limburg heeft met de A+ woning de Nationale Bouwprijs 2002 gewonnen. Bijzonder aan deze woning is het innovatieve vloerconcept. Door de vloerconstructie zijn leidingen en dergelijke losgekoppeld van de dragende bouwconstructie, waardoor ze op elke plek in de plattegrond plaatsbaar zijn.

De A+ woning is ontworpen met als uitgangspunten dat het bouwproces zelf gemakkelijk is te industrialiseren, woningen aanpasbaar en levensloopbestendig zijn te maken en door de droge bouwmethode bouwdelen demontabel en daarmee herbruikbaar zijn te maken. Volgens de jury van de Nationale Bouwprijs is deze vorm van bouwen een zeer goed voorbeeld van IFD-bouwen met voordelen op vele vlakken. Zo biedt het door de grote flexibiliteit consumenten veel meer keuzemogelijkheden en zijn zowel tijdens als gedurende de bewoning functies van ruimten eenvoudig te wijzigen. Ook kunnen woningen worden gesplitst of samengevoegd tot een nieuwe woning, wat de woningen geschikt maakt voor andere doelgroepen, woonvormen of combinaties van woon/werkfuncties. Een ander pluspunt vindt de jury de industrialisatie van het bouwconcept waarbij het volledige skelet en de gevels zijn geprefabriceerd. Dit zorgt voor een kortere bouwtijd en dus goedkopere woningen. Bijkomend voordeel is dat de vloeren veel lichter zijn dan de traditionele betonvloeren, waardoor er tevens minder fundering nodig is. Tijdens de montage van leidingen ontbreken de woningscheidende wanden wat het tegelijk aanleggen in meerdere woningen mogelijk maakt. Tot slot waardeert de jury de aandacht voor duurzaamheid. Het gebruik van minder milieubelastende materialen is mogelijk en ook de demontabiliteit kan besparing van afval opleveren. Opmerkelijk is dat het product zonder extra voorzieningen voldoet aan de verhoogde geluidsisolatie-eisen van het nieuwe bouwbesluit.

Innovatie
De Nationale Bouwprijs is bestemd voor die exposant die de beste innovatie op het gebied van stedelijke ontwikkeling heeft ingezonden. De winnaar, Prefab Limburg, is gekozen uit zes producten en diensten die de jury heeft genomineerd voor de prijs. De andere vijf nominaties zijn: Atag S-HR Zonnegascombi II van Atag Verwarming en Multisolar van Daalderop BV, Customizing van Customizing BV, Het Digitale Huis van De Twee Snoeken Automatisering en de Algemene Woning Keur van SKW Certificatie BV. Amsterdam RAI, organisator van de prijs, wil met de uitreiking enerzijds de aandacht vestigen op opmerkelijk innovaties op de beursvloer. Anderzijds hoopt ze dat er van de Nationale Bouwprijs een stimulans uitgaat om meer innovatieve concepten en producten te bedenken en te ontwikkelen.
Build for Life