Architectuur

NAi op het snijvlak van opgave en ontwerp

Architectuur en ruimtelijk ontwerp in relatie tot het erfgoed, de inrichting van ons land en maatschappelijke opgaven: dat is waar het NAi zich de komende jaren sterk voor wil maken. Het sectorinstituut wil grote betrokkenheid kweken bij het scheppen van ruimtelijke kwaliteit en het koesteren daarvan. Het wil de plek zijn waar de culturele betekenis van architectuur zichtbaar, ervaarbaar en bediscussieerbaar wordt gemaakt en waar het publiek wordt geïnspireerd en gemotiveerd.

Om deze betekenis ook elders zichtbaar te maken wil het NAi samenwerkingsverbanden blijven aangaan, zoals internationale projecten, convenanten, publicaties, gezamenlijke research en evenementen op locatie.Vergroten van publieksbereik en mediabereik, verhoging van de internationale presentie en versterking van de banden met de (inter)nationale vakgemeenschap zijn noodzakelijk om de schaalsprong te maken die nodig is om deze missie en ambities van het NAi te realiseren. Hiertoe zijn echter wel nieuwe investeringen in de capaciteit van het NAi vereist.

Deze voornemens en inzichten spreekt het NAi uit in zijn zojuist uitgebrachte beleidsplan 2009-2012 `Op het snijvlak van opgave en ontwerp', dat samen met een financiële onderbouwing is ingediend bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Sectorinstituut
Het NAi neemt zich voor als sectorinstituut door te groeien naar een verbindende en agenderende organisatie voor de hele sector, waarbij het wil inspelen op maatschappelijke, culturele en technologische ontwikkelingen. Directeur Ole Bouman:

"De ambitie is te zorgen dat het beste uit de architectuur beter aansluit op het meest urgente in de samenleving. Maatschappelijke kwesties en sociale urgenties worden vertaald tot een ruimtelijke opgave die de architectuur in de meest brede zin niet alleen uiterst relevant maakt, maar deze ook maximaal inspireert en inhoud geeft.

Het NAi als sectorinstituut, als cultuurinstelling en als hoeder van de beste architectonische tradities van Nederland, is bij uitstek de plek om de brug te slaan tussen dat wat echt moet, en dat wat echt mogelijk is. Tussen topprioriteit en toptalent. En tussen een prachtig vak en een hooggeëerd publiek."