Monumentenprijs voor Sint-Rochuskerk in Ulbeek

  BE   4 september 2012 Bron: VRT Nieuws
De Sint-Rochuskerk in Ulbeek, een deelgemeente van Wellen, heeft de Vlaamse Monumentenprijs gewonnen. Dat heeft Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois gisteren bekendgemaakt in het Errerahuis in Brussel. Aan de prijs is een som van 15.000 euro verbonden.
De kerk in Wellen was 1 van de 2 Limburgse genomineerden. Het gebouw stond al jaren leeg. De alleroudste delen van het koor zijn nu beschermd onder glas. Het schip van de kerk is gerestaureerd tot een herdenkingsplek voor overledenen met 40 graven en plaats voor een 20-tal urnen. Het project past in de Vlaamse politiek van ontsluiting en herbestemming van monumenten.

"Ik denk dat dit een mooi voorbeeld is van een herbestemming van een kerk", aldus minister Bourgeois. "Zeer actueel", gezien de vele ontwijdingen en herbestemmingen van kerken, luidde het nog. "We zijn enorm fier", voegde Johan Vanschoenwinkel (Open VLD), de eerste schepen van Wellen, toe.

Aan de prijs is een geldsom van 15.000 euro verbonden. De 4 andere genomineerden krijgen 2.500 euro. Het gaat om het Antwerpse Centraal Station, het Calvariekruis van de Sint-Niklaaskerk in Veurne, het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem en de brouwerij Wilderen in Sint-Truiden.

De Vlaamse Monumentenprijs zet jaarlijks een initiatief in de bloemetjes met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op gebied van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Vorig jaar ging de prijs naar de abdijsite De Bijloke in Gent.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo