Nieuwbouw

Mobotix filmt bouw Antwerps Museum aan de Stroom

Mobotix, leverancier van hoge resolutiecamera's, filmt de bouw van het Antwerpse Museum aan de Stroom [MAS]. Het MAS zal in 2010 een cultureel pronkstuk zijn van de stad Antwerpen zowel wat de architectuur van het gebouw als de collectie betreft. De camerabeelden van Mobotix laten toe om achteraf in een versnelde filmweergave de bouwevolutie van MAS te zien. Nu al levert de Mobotix-camera spectaculaire beelden op, zowel overdag als 's nachts. De ruwbouw bereikt midden juli 2008 zijn hoogste punt.

De camera bevindt zich op een hoogte van 43 m op het tegenovergelegen gebouw van SD Worx. Om de tien minuten trekt de Mobotix-camera een foto. Het toestel wisselt bij onvoldoende lichtinval automatisch van een kleur- naar een zwart/wit lens. De eerste foto werd in april 2007 gemaakt, waardoor er nu al meer dan 65.000 beelden beschikbaar zijn.

Een webcam stuurt de foto's vervolgens door naar een modem die opgesteld staat in het Sint-Felixpakhuis, dat enkele meters verder gelegen is. Hier maakt de modem de verbinding met een server waarop alle foto's opgeslagen worden. Met die beelden wordt later een time lapse gemaakt, een versnelde weergave van alle foto's van de bouw.

"Het is meer dan één eeuw geleden dat de stad Antwerpen nog een museum gebouwd heeft. Daarom is het zo belangrijk dat de stad, haar bewoners en bezoekers zich bewust worden van dit museum. Veelzeggende beelden van de opbouw kunnen hier zeker bij helpen," zegt Carl Depauw, directeur van het MAS.

Het gebouw is ontworpen als een stapelhuis, met tentoonstellingsruimten, een café, een panoramisch restaurant en een verticale wandelboulevard. De museumverdiepingen ? met telkens een wandelgalerij en een museumzaal ? worden zo op elkaar gestapeld dat er in het MAS een spiraaltoren ontstaat. Reusachtige roltrappen brengt de bezoeker naar de top. Ondertussen krijg je door de grote ramen van 6 meter hoog een steeds grootser panorama op de stad, Schelde en haven. Op die spiraalroute ontvouwt zich de hedendaagse stad, als aanvulling op de verhalen die in de museumzalen zelf worden verteld.

Het museum verrijst op de Hanzestedenplaats, in het centrum van het Eilandje, op de plek waar stad en haven elkaar raken. Het MAS vertelt het verhaal van de stad en haar bewoners, de stroom, de haven en de wereld. De ruggengraat vormen de collecties van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskundemuseum, het Etnografisch Museum, (deels van) het Museum Vleeshuis en de collectie havengebonden maritieme en industrieel-archeologische voorwerpen. De ruwbouw bereikt midden juli 2008 zijn hoogste punt, en wordt in het voorjaar van 2009 opgeleverd. Vanaf dan begint de verhuis van de objecten. Het MAS opent zijn deuren in het voorjaar van 2010.

Meer informatie: www.mas.be

Ook interessant