Bedrijfsnieuws

Minister op bezoek bij Desso in kader van duurzaam materialenbeheer

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege bracht een bezoek aan Desso Dendermonde, Europees marktleider contracttapijt, in het kader van het Europees voorzitterschap Leefmilieu. ’s Morgens ontving Desso de Commissie Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed van het Vlaams Parlement voor een werkbezoek en lunchdebat. Van 1 juli tot 31 december 2010 is België voorzitter van de Europese Raad. Minister Schauvliege zit tijdens die periode de Europese Raad Leefmilieu voor. De minister loofde de duurzaamheidsinspanningen en cradle-to-cradle aanpak van het bedrijf.

Desso is de eerste tapijtfabrikant in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) die is overgegaan op het Cradle to Cradle design principe : producten moeten gemaakt worden uit zuivere componenten die eenvoudig uit elkaar te halen zijn en waarmee nieuwe producten gecreëerd kunnen worden in zowel de biologische als technische cirkel.
In zekere zin betekent dit dat producten opnieuw uitgevonden moeten worden. Eén van de logische stappen was de ontwikkeling van een nieuwe tapijttegelrug omdat de tot nu toe gebruikelijke bitumenrug niet binnen het Cradle to Cradle plaatje past. Die nieuwe tegelrug is de EcoBase®, die bestaat uit zuivere componenten en die helemaal gerecycleerd kan worden. Daardoor is de Desso tapijttegel voor minstens 97 % recycleerbaar, wat uniek is in de wereld.

Binnen het Desso C2C-programma wordt ook aandacht besteed aan het terugnemen van gebruikte tapijttegels en dit los van commerciële doelstellingen.
Tot op heden werd teruggenomen tapijt hergebruikt in de cementindustrie of in de wegenbouw. Desso gaat hierin verder door de ingebruikname van een nieuwe installatie om de bestanddelen van gebruikte tapijttegels (met uitzondering van pvc) te scheiden : garen kan opnieuw verwerkt worden tot garen en backing tot backing.

De minister was ook geïnteresseerd in nieuwe tapijtontwikkelingen die bijdragen tot het creëren van een gezond binnenklimaat. De AirMaster® bezit de eigenschap om fijnstof vast te houden en dit 8 x meer als een harde vloer en 4 x meer als een normaal tapijt. Het onafhankelijke Duitste GUI (Gesellschaft fuer Umwelt- und Innenraumanalytik) onderstreepte dit door aan de AirMaster® een uniek gouden label toe te kennen.
Build for Life