Interieur

Milan Design Week 2010: de crisis voorbij?

De eerste dagen werd al duidelijk dat de stemming tijdens i Saloni – de Salone del Mobile met gelijktijdige, gelieerde beurzen – optimistisch was. Het bezoek kwam vanaf de eerste dag in groten getale, de exposanten hadden weer veel nieuws dat werd gepresenteerd op verzorgde stands. Als de Salone del Mobile nog sporen van de crisis vertoonde, was dat in een nadruk op tijdloos design en het teruggrijpen op klassiekers.

Vitra presenteerde bijvoorbeeld de Lounge Chair van het echtpaar Eames in een grotere uitvoering voor de langere gebruiker, Cassina bracht ‘interpretaties’ van bijvoorbeeld Le Corbusier en Perriand en regelmatig klonken echo’s van de Scandinavische klassiekers. Zitbanken zijn groot, maar opvallend vaak modulair en sober in belijning zoals bij BBB, de Mumble van Felicerossi en de Free Flow van Moroso.

Glanzend metallic

Als materialen voor de meubelen is veel (blank) hout toegepast. De meubelen zijn gestoffeerd met wol en vilt. Opvallend vaak wordt leer van hoge kwaliteit toegepast, om de sobere designs een uitstraling van kwaliteit en comfort mee te geven, zoals bij Poltrona Frau en Piet Boon.

Even vaak bestaan de meubelen echter uit kunststoffen. Ze zijn dan uitgevoerd in hoogglanzend zwart en wit, ogen als frosted glass of als aluminium. Overigens wordt ook echt aluminium ruim toegepast.

Lees verder op Architectenweb.nl