Interieur

Meubilair van Stocletpaleis blijft beschermd

Ook het Brusselse hof van beroep heeft bevestigd dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het recht heeft om het meubilair in het beschermde Stocletpaleis als monument te beschermen. Enkele erfgenamen hadden zich hier eerder al tegen verzet en krijgen nu opnieuw ongelijk.

De uitspraak dateert al van vorige vrijdag, maar raakte nu pas bekend. De zaak sleept al meer dan vijf jaar aan, maar de uitspraken zijn altijd in het voordeel van het Gewest dat de villa en het interieur als een Gesamtkunstwerk (totaalkunstwerk) beschouwt en na de dood van barones Stoclet wilde vermijden dat de inboedel verkocht zou worden.

Het hof van beroep bevestigt zo dat niet enkel gebouwen, maar ook culturele en decoratieve elementen die er deel van uitmaken, als monument beschermd kunnen worden.

Het Stocletpaleis staat sinds 1911 aan de Tervurenlaan. Het is een ontwerp van de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann. De villa wordt beschouwd als het sluitstuk van de jugendstil en is een van de weinige voorbeelden van een Gesamtkunstwerk van de Wiener Werkstätte. Het gebouw is beschermd sinds 1976, de tuin sinds 2004 en de meubelen sinds 2006. Sinds 2009 staat het Stocletpaleis ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De woning is niet toegankelijk voor het publiek.