Algemeen

Met computermuis eigen huis ontwerpen

Een druk op de knop en wat geschuif met de computermuis zijn voldoende om het casco van een huis te ontwerpen.

Een paar klikken en er verrijzen kamers, de muren zijn behangen, er ligt vloerbedekking en er staan meubels. Niet tevreden? Gewoon overnieuw beginnen.

iBuild heet de software waarmee een huizenkoper vanachter zijn eigen computer zijn droomhuis kan ontwerpen in virtual reality. Willem van den Brink Architecten, het European Design Centre en TNO Bouw bedachten het systeem dat een revolutie op de nieuwbouwmarkt teweeg moet brengen. “Door deze unieke combinatie van partijen”, zo jubelen de partners, “is ook een uniek product ontstaan dat een aardverschuiving zal veroorzaken in de manier waarop woonhuizen (en in een later stadium kantoren) geproduceerd gaan worden.”
Want met iBuild kan de huisbaas in spé in zijn eentje een huis naar eigen smaak ontwerpen. En precies zien hoe zijn woonwensen in de praktijk zullen uitpakken. Blijkt de ideale keuken te klein of juist te groot, dan kan hij de afmetingen naar believen aanpassen.

Virtueel
Past het Ikea-bankstel niet in de gedroomde leefhoek, dan plaatst en verplaatst hij de denkbeeldige prefab-muren net zo lang totdat het gewenste resultaat is bereikt. Met de slaapkamers, badkamer en kasten gaat het al net zo. Grote of juist kleine ramen? Geen probleem. De voordeur aan de achterkant van het huis? Zo geregeld. De ontwerper kan steeds virtueel door zijn huis lopen en dat van alle kanten en ook aan de buitenkant en in zijn omgeving bekijken. Alles kan, mits het maar past binnen de regels voor welstand die per gemeente verschillen.
Is het droomhuis ontworpen, dan gaat het naar de aannemer die het met prefabmaterialen in een vloek en een zucht in elkaar zet. Dat kan omdat het ontwerp meteen is voorzien van alle technische specificaties.
Bouwen wordt er goedkoper door, zo verwachten de mannen achter iBuild. Nu is het zo dat alles wat een huizenkoper laat veranderen aan zijn stulp klauwen vol geld kost. Met iBuild kunnen huizen standaard worden ontworpen en gebouwd naar de wensen van de koper.

Geld
Saaie buurten, zoals de Vinexwijken die overal in den lande verrijzen, hoeven dankzij de software niet langer te worden gebouwd. iBuild is namelijk vooral bestemd voor mensen die niet zoveel geld te besteden hebben. Wie voor een à twee ton een huis wil kopen, zeg maar de gemiddelde Vinexbewoner, hoeft niet langer genoegen te nemen met een rijtjeshuis dat net niet helemaal aan zijn wensen voldoet.
De gemeente Almere is zo enthousiast over de mogelijkheden die iBuild biedt, dat ze er als eerste Nederlandse gemeente een proef mee gaat houden in een nog te bouwen wijk.
Als de plannen doorgaan maken aan het einde van dit jaar de eerste huizenkopers gebruik van het computerprogramma. De iBuildwoning beleeft dan zijn première in de loop van 2004.
Build for Life