Architectuur

Megacomplex Linked Hybrid opgeleverd

In Peking is megacomplex Linked Hybrid opgeleverd. Met dit project wil architect Steven Holl een nieuw type stedenbouw introduceren in de Chinese hoofdstad: een ‘open stad binnen een stad’. Het 220.000 vierkante meter omvattende complex telt 750 woningen, winkels, een hotel, een Montessorischool en een bioscoop.

Deze voorzieningen zijn verdeeld over acht torens (met daarin woningen) plus een doorlopende laagbouw (overige voorzieningen). De torens worden verbonden via luchtbruggen, waarin ook nog weer functies als wellnessruimtes, een café en een galerie zijn ondergebracht. De bruggen markeren tevens de ‘verbindingen’ die de naam Linked Hybrid suggereert.

De gebouwen omringen een publieke ruimte, die van alle zijden toegankelijk is. Dit symboliseert de openheid van het complex, waarmee Holl een punt wil maken tegen ‘geïsoleerde objecten’ als torens en andere ‘private eilanden in een privatiserende stad’. De groene binnenruimte, waar een grote vijver is aangelegd, staat met alle functies binnen het complex in verbinding.

Lees verder op Architectenweb.nl