Algemeen

Meer wonen en recreatie in het centrum van Mortsel

De deputatie van de provincie Antwerpen keurde het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Oude God’ te Mortsel goed. Het gebied bestaat momenteel hoofdzakelijk uit sportvelden en een grasveld en zal omgevormd worden tot een publieke parkzone met ruimte voor recreatie en voor niet georganiseerde sporten.

‘Het uitvoeringsplan zou kunnen opgesplitst worden in twee delen, nl. de ontwikkeling van de rand van het gebied enerzijds en de invulling van het binnengebied anderzijds’, aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld).

Ontwikkeling rand van het gebied

Het gebied is gelegen in het centrum van de gemeente en wordt begrensd door de Mechelsesteenweg, de Edegemsestraat, de Edmond Thieffrylaan en de Lusthovenlaan. Langsheen deze straten is er de mogelijkheid om kwalitatieve woningen te realiseren. Er worden een aantal nieuwe bouwvolumes voorzien, goed voor 113 nieuwe wooneenheden, met onderaan 3.860 m² ruimte voor commerciële activiteiten en ondergrondse parkeermogelijkheden voor 280 wagens.

Tevens zal er langsheen de Lusthovenlaan een nieuwe scholencampus gebouwd worden voor de drie gemeentelijke scholen met ruimte voor ca. 100 extra leerlingen. De bestaande gebouwen in het binnengebied zullen deels afgebroken worden en geheroriënteerd. Zo zal van de Sint Lutgardisschool de vleugel aan de Mechelsesteenweg gebruikt worden voor woongelegenheden, voorzieningen en kantoren. De andere vleugels worden afgebroken. Daarnaast komt er aan de Edegemstraat een nieuw gebouw voor jeugd en buitenschoolse kinderopvang.

Ontwikkeling van het binnengebied

Het binnengebied wordt een parkzone, een sociale ontmoetingsplaats, met aantrekkelijke groene ruimtes en een stadsterras. Dit stadsterras is hoofdzakelijk verhard en is gelinkt aan het Gemeenteplein.

‘Bij de invulling van het groene karakter werd er geopteerd om de nodige ruimte te voorzien voor spel en voor niet georganiseerd sporten, zodat de omwonenden, scholieren en de jeugd recreatiemogelijkheden hebben in het park’, verduidelijkt Koen Helsen. Het voetbalveld dat in eerste instantie in het park voorzien werd, wordt geherlocaliseerd naar de terreinen van het sportlandschap langsheen de Krijgsbaan.

‘Dit ruimtelijk uitvoeringsplan zorgt voor een invulling van het gebied ‘Oude God’ met naast kwalitatief wonen, wandel- en recreatiemogelijkheden voor heel wat bewoners van Mortsel’, besluit Koen Helsen.
Build for Life