Algemeen

Meer bedrijven van plan om de BouwBeurs te bezoeken

Eén op de drie bedrijven in de bouwsector is van plan om de internationale BouwBeurs in Utrecht te gaan bezoeken en 20% twijfelt nog over een bezoek. In vergelijking met de vorige editie in 2011 zijn er dit jaar meer mensen van plan de beurs te bezoeken. De slechte economische omstandigheden lijken hier een positieve bijdrage aan te leveren. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 364 personen werkzaam in de bouwsector.

BouwBeurs met name in trek bij adviserende en voorschrijvende partijen
Van 4 tot en met 9 februari vindt in Utrecht weer de internationale BouwBeurs plaats. Het thema van deze editie is ‘Bewust Bouwen’. Er zal onder andere aandacht zijn voor de steeds belangrijker wordende renovatiemarkt, duurzaam bouwen en ketensamenwerking. Bij de vorige editie in 2011 bezochten bijna 106.000 mensen deze beurs. USP Marketing Consultancy heeft de interesse om de BouwBeurs te bezoeken gemeten onder adviserende en voorschrijvende partijen, hoofdaannemers, gespecialiseerde aannemers en installateurs. Ruim een derde van deze partijen geeft aan dit jaar de BouwBeurs te gaan bezoeken. Dit is ongeveer evenveel als het aandeel bedrijven dat de beurs in 2011 daadwerkelijk heeft bezocht. Daarnaast geeft één op de vijf respondenten aan nog te twijfelen over een bezoek aan de beurs. Deze partijen laten hun bezoek aan de BouwBeurs afhangen van de hoeveelheid werk die nog binnenkomt. Hieruit kan dus worden opgemaakt dat de slechte marktomstandigheden naar alle verwachting een positieve invloed zullen hebben op de bezoekersaantallen van de BouwBeurs.

De BouwBeurs is met name in trek bij architecten en ingenieurs. Maar liefst 58% van deze partijen geeft aan de BouwBeurs te gaan bezoeken. Ook twee jaar geleden was de beurs al het meest in trek bij adviserende en voorschrijvende partijen. Installateurs zijn beduidend minder geïnteresseerd in een beursbezoek; slechts een kwart van de respondenten geeft aan de beurs te gaan bezoeken.

De BouwBeurs trekt dit jaar ook relatief veel ‘nieuwe’ bezoekers. Twee op de vijf respondenten die dit jaar naar de BouwBeurs gaan, geven aan de editie in 2011 niet bezocht te hebben. Hier staat echter wel tegenover dat 19% van de bezoekers in 2011 dit jaar niet van plan zijn naar de beurs te gaan. Per saldo pakt dit dus positief uit voor de BouwBeurs.

Innovaties veruit de belangrijkste reden om de BouwBeurs te bezoeken
De drie belangrijkste redenen om de BouwBeurs te bezoeken zijn het op de hoogte blijven van de laatste productinnovaties en noviteiten (43%), informatie vergaren over de belangrijkste marktontwikkelingen (30%) en netwerken (22%). Aangaande de marktontwikkelingen geven de respondenten aan geïnteresseerd te zijn in duurzaamheid en energiebesparing en dat ze meer te weten willen komen over BIM. Daarnaast geeft men ook vaak aan dat de focus van de BouwBeurs op de renovatiemarkt een bezoek voor hen aantrekkelijk maakt.

Veruit de belangrijkste reden om de BouwBeurs niet te bezoeken is gebrek aan tijd. Een kwart van de respondenten die niet naar de beurs gaan, geven aan op dit moment nog werk te hebben en daardoor geen tijd vrij te kunnen maken om de beurs te bezoeken. Een andere veelgenoemde reden is dat men voldoende andere media heeft om op de hoogte te blijven van productinnovaties en de beurs daardoor niet relevant is (10%).
Build for Life