Verbouwen

Meer aanmoedigingspremies voor energiezuinig bouwen

De Vlaamse regering wil het energieverbuik beperken. Ze is bezig met de omzetting van de Europese richtlijn over de energieprestaties van gebouwen en zet informatiecampagnes op om energiezuinig bouwen en verbouwen te stimuleren. Een paar maanden voor de start van de Vlaamse energieprestatieregelgeving schakelt minister Peeters de informatieverstrekking over deze regelgeving en andere energiebesparende maatregelen in een hogere versnelling. Bouwunie is tevreden met deze inspanningen. Aanmoedigingen om energiebewust te (ver)bouwen, kunnen in de bouw heel wat jobs opleveren. Bouwunie vraagt zoveel mogelijk energiepremies en wil het toepassingsgebied van de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen uitbreiden.

De Vlaamse regering wil energiezuinig bouwen en verbouwen stimuleren. Wie bouwt of verbouwt, zal binnenkort tegelijkertijd maatregelen moeten nemen om het energieverbruik te beperken. Alle woningen en gebouwen met een stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2006 zullen een bepaald niveau van isolatie en energieprestatie moeten behalen. Dit betekent dat de (ver)bouwer moet investeren in aangepaste isolatie, verwarming en ventilatie. Deze bepalingen vloeien voort uit de zogenaamde Energieprestatieregelgeving. Bouwunie sluit zich volledig aan bij de doelstelling van deze regelgeving, maar acht ze voor verbetering vatbaar. Bouwunie wil een duidelijke rechtspositie voor de aannemer en de schrapping van administratieve boetes. De huidige regelgeving zegt niets over de verantwoordelijkheid die elke bouwpartner draagt bij de toepassing van de energieprestatieregelgeving. Om de aannemer uit de wind te zetten, vraagt Bouwunie de zogenaamde startverklaring zo in te vullen dat ze de aansprakelijkheid van elke bouwpartij vastlegt. Bouwunie meent dat de eindverantwoordelijkheid voor het bereiken van de energieprestatie-eis nooit bij de aannemer kan gelegd worden. De aannemer is enkel aansprakelijk voor de goede uitvoering van zijn eigen werk.
Bouwunie vraagt om de administratieve boetes wegens het laattijdig of niet indienen van bepaalde documenten te schrappen. Bouwunie meent dat boetes noodzakelijk zijn als stok achter de deur ingeval de energieprestatienormen niet behaald worden. Maar het opleggen van boetes wegens het niet naleven van puur administratieve formaliteiten gaat té ver. Het toekennen van premies is altijd een betere en efficiëntere aanpak dan het opleggen van boetes, aldus Bouwunie.

Bestaande gebouwen en woningen kunnen uiteraard ook hun energieverbruik drastisch beperken. De Vlaamse regering geeft daartoe een brochure uit met praktische tips om thuis energie te besparen en maakt de (ver)bouwer wegwijs in de bestaande energiepremies van de fiscus, de elektriciteitsnetbeheerders, het Vlaamse gewest en de gemeente- en provinciebesturen. Bouwunie juicht al deze maatregelen toe en stelt voor om ze nog uit te breiden. Zo is onder meer het toepassingsgebied van de belastingvermindering te beperkt. Bouwunie vraagt ook een belastingaftrek voor het plaatsen van voldoende dikke muur-, wand- of vloerisolatie, het isoleren van ramen en deuren of van sanitaire leidingen (voor warm water). Daarnaast zou ook het laten uitvoeren van een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, een belastingvermindering moeten opleveren. Zo'n onderhoud, uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer/installateur, vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen én verhoogt het rendement van de ketel. Om het energiezuinig (ver)bouwen verder te stimuleren, zou de minister van Financiën volgens Bouwunie best gebruik maken van de in de wet voorziene mogelijkheid om het maximumbedrag van de jaarlijkse belastingvermindering te verhogen tot 1.000 euro (niet geïndexeerd, wat geïndexeerd ongeveer overeenkomt met 1.200 euro) (nu maximaal 750 euro voor renovatie en 620 euro voor nieuwbouw). Daarnaast zou het ook beter zijn indien het gedeelte van het investeringsbedrag dat het geïndexeerde maximum overschrijdt, zou kunnen worden overgedragen naar een volgend aanslagjaar.
Deze maatregelen zullen nog meer mensen aanzetten om hun woning energiezuiniger te maken.