Algemeen

Materials Research Cluster Gent opent de deuren

In Zwijnaarde opent vandaag de Materials Research Cluster Gent. In het Technologiepark hebben OCAS, Universiteit Gent, Sirris, BIL, Clusta, CRM, SIM en Flamac de krachten gebundeld om samen het onderzoek en de ontwikkeling rond metaal en materialen naar een hoger niveau te tillen. De Materials Research Cluster Gent vormt met meer dan 200 wetenschappers en technologen een expertisepool die in Vlaanderen en ver daarbuiten competitief zal kunnen opereren. De cluster draagt het principe van open innovatie hoog in het vaandel.

De bundeling van krachten in de Materials Research Cluster Gent is de logische evolutie van samenwerkingen die in de loop der jaren organisch zijn gegroeid tussen enkele partners die actief zijn in het metaal- en materiaalgerelateerd onderzoek. In 2009 werd een samenwerkingsakkoord ondertekend tussen OCAS, UGent Lab Soete en het Belgisch instituut voor Lastechniek (BIL) voor het gemeenschappelijk gebruik van onderzoeksruimte en -apparatuur. Dit project kreeg de naam “Metal Structures Centre”. Om de samenwerking mogelijk te maken was toen al een uitbreiding nodig van lab- én kantoorruimte. Tijdens de bouw bleef dit project verder groeien. Meer partners sloten bij het initiatief aan om een gemeenschappelijke onderzoeksruimte te delen in een model van samenwerking, clustering en strategische alliantie met een belangrijke focus op metalen. Ondertussen was er ook interesse van verschillende vakgroepen van de UGent. Zo ontstond het idee voor “wetenschappers onder één dak”. De cluster kreeg de naam Materials Research Cluster Gent.

Door deze bundeling van krachten beschikt de cluster over state-of-the-art apparatuur die toelaat om zowel nanoschaalstructuren als grote industriële structuren te karakteriseren en te testen. De apparatuur in het labo simuleert waarheidsgetrouw een volledige productieketen van een staalfabriek, maar dan op kleinere schaal.
Alles samen telt het nieuwe gebouw van de Materials Research Cluster Gent 5000 vierkante meter laboruimte en 3000 vierkante meter kantoorruimte.

Open innovatie

De Materials Research Cluster Gent groepeert momenteel acht organisaties: OCAS, Universiteit Gent, Sirris, BIL, Clusta, CRM, SIM en Flamac. Toch toont het logo van deze cluster duidelijk aan dat er nog plaats is voor nieuwe leden. En daarbij wordt zeker verder gekeken dan enkel de Gentse regio en de Universiteit Gent. “We hebben in Vlaanderen geen andere keuze dan onze breinen samen te brengen,” zegt gedelegeerd bestuurder Sven Vandeputte van OCAS. “In heel Europa zie je een gelijkaardige poolvorming ontstaan, bijvoorbeeld rond de universiteiten van Aken en Metz. En het gebeurt ook op andere plekken wereldwijd, zoals in Zuid-Korea.”Open innovatie is een van de sleutelbegrippen binnen deze samenwerking. “In de golf van technologische vernieuwing is alles alleen doen niet langer een optie. Geen enkel bedrijf of instelling beschikt over voldoende mensen en middelen om in zijn eentje snel een technologische doorbraak te forceren,” zegt Sven Vandeputte. “Met de opening van de Materials Research Cluster Gent en de complementariteit van de competenties die de diverse partners inbrengen, wordt de toekomst van het Vlaamse metaal- en materiaalgerelateerde onderzoek verzekerd. In een model van open innovatie zullen de partners ervoor zorgen dat nieuwe producten en technologie sneller de markt vinden.”

De Materials Research Cluster Gent hoopt vanuit de cluster de lokaal aanwezige technologische competenties te verankeren. Bovendien moet deze concentratie van wetenschappers rond een thema de aantrekkelijkheid van materiaalstudies verhogen. Momenteel is er te weinig instroom in de richting materiaalkunde aan de universiteiten. Door metaal- en materiaalgerelateerd onderzoek meer in de kijker te zetten, hoopt de Materials Research Cluster Gent bij te dragen tot een beter imago van deze studierichtingen.

De opening van de Materials Research Cluster Gent valt samen met de 20ste verjaardag van OCAS. OCAS (OnderzoeksCentrum voor de Aanwending van Staal) is een joint venture tussen ArcelorMittal en het Vlaamse Gewest en speelde een voortrekkersrol bij het samenbrengen van de diverse spelers in de Materials Research Cluster Gent.



De opening van de Materials Research Cluster Gent vindt plaats in aanwezigheid van Ingrid Lieten, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding, Luc Moens, Vice-Rector van de Universiteit Gent en Wim Van Gerven, CEO en Voorzitter van het Directiecomité van ArcelorMittal Gent.

Het grote publiek kan op zondag 2 oktober kennismaken met de Materials Research Cluster Gent, want de cluster gooit de deuren open op de Open Bedrijvendag.
Build for Life