Architectuur

MVRDV wint prijsvraag Villeneuve d’Ascq

Met het masterplan The Beam heeft MVRDV de competitie gewonnen voor een belangrijke stap in de stedelijke vernieuwing van Villeneuve d’Ascq in het noorden van Frankrijk.
Het winnende plan voor de ontwikkeling van het stadscentrum van Villeneuve d’Ascq heeft het Rotterdamse architectenbureau gemaakt in samenwerking met de ontwikkelingsmaatschappij ADIM Nord en de lokale architect De Alzua+.

Villeneuve d’Ascq is een nieuwe stad nabij Lille in het uiterste noorden van Frankrijk. De groeistad wordt momenteel gekarakteriseerd door grote gebouwen, parkeerterreinen en ongedefinieerde groenpartijen. De publieke ruimte van het stadscentrum behoeft vernieuwing.

Overhangend
Het stedenbouwkundig plan van MVRDV en zijn partners richt zich op een zichtlocatie naast de snelweg. Boven de snelweg komt een karakteristiek gebouw, The Beam. In totaal wordt er 15.000 vierkante meter kantoren, een hotel en retail gerealiseerd. Het overhangende volume, dat verrijst waar de snelweg en de directe weg naar het stadscentrum elkaar raken, moet een nieuw symbool voor het stadscentrum worden.

Lees verder op Architectenweb.nl