Architectuur

MVRDV ontwerpt hoofdkantoor voor internationale bank in Oslo

Architectenbureau MVRDV ontwerpt het geclusterde hoofdkantoor voor de internationale bank DnB NOR. Het wordt ontwikkeld door de Noorse ontwikkelaar OSU. Het gebouw met 17 verdiepingen en een oppervlakte van 36,500m2, zal naar verwachting eind 2011 worden opgeleverd.

In 2003 won MVRDV, samen met de Noorse bureaus DARK en A-lab, de prijsvraag voor de ontwikkeling van het Bjørvika Waterfront en ontwierp een verdicht masterplan langs Nyland Allé: de Oslo Barcode,dat in verschillende fasen ontwikkeld en gerealiseerd wordt. De international Noorse financiële dienstverlener DnB NOR besloot haar twintig kantoren – tot op dat moment verspreid over de stad – te concentreren in de Barcode. In 2007 kreeg het stedebouwkundig team de opdracht het concept te ontwikkelen. Er werd een nieuw cluster van drie volumes en een ondergrondse passage ontwikkeld. MVRDV kreeg de opdracht voor het ontwerp van het centrale gebouw en was medeverantwoordelijk voor de ondergrondse passage van 3,000m2 die de drie gebouwen onderling verbindt.

De ontwikkeling van het nieuwe geclusterde hoofdkantoor is een strategische operatie en streeft naar synergie en een duidelijke gebouwde identiteit. Het doel was om het sociale en democratische karakter van de organisatie te laten weerspiegelen in een gebouw met uitstekende werkomstandigheden en ruimtelijke kwaliteiten. De structuur is ontworpen als een stalen frame dat in staat is zich aan te passen aan het flexibele karakter van de organisatie.

Het stalen frame is omhuld met een bakstenen huid die voldoet aan de Noorse milieueisen. Het gebouw verrijst als een rots, een sterke vorm, binnen de begrenzing van de Barcode. De nissen van de rots bieden ruimte aan groen: door de positionering van de pixels ontstaan er daktuinen of buitenruimtes op elke verdieping van het gebouw.

MVRDV werkt samen met de Noorse co-architect DARK Arkitekter en met verschillende Noorse ingenieursbureaus. Het projectmanagement is in handen van de Noorse firma Vedal AS.