Ventilatie

M-factor van SYSTEEM C+® officieel erkend door het BIM

RENSON®, trendsetter in ventilatie en zonwering, maakt bekend dat de m-factor van Systeem C+® officieel erkend wordt door het BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer) voor toepassing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het RENSON® Systeem C+® is dé energiezuinige ventilatieoplossing voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in woningen en appartementen met individuele afzuiging. Het is een gecontroleerd, continu ventilatiesysteem op basis van een natuurlijke toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht. De m-factor 1.08 voor zelfregelende ventilatieroosters klasse P3 en 1.03 voor P4-roosters resulteert in een verlaging van het E-peil met maximaal 12 E-punten. Sedert februari 2008 is het RENSON® Systeem C+® reeds officieel erkend door het VEA (Vlaams Energie-Agentschap) voor toepassing in Vlaanderen.

Vanaf 15 oktober 2009 wordt de m-factor van SYSTEEM C+® van RENSON® officieel erkend door het BIM. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest leidt de m-factor 1.08 voor P3-roosters en 1.03 voor P4-roosters vanaf dan net als in Vlaanderen tot een verlaging van het E-peil met maximaal 12 E-punten. Het RENSON® SYSTEEM C+® wordt immers sedert februari 2008 reeds erkend door het Vlaamse Energie-Agentschap (VEA). Voorwaarde is wel dat de verluchtingsroosters van het type RENSON® zijn met minimum een zelfregelendheidsklasse P3 (bijv. INVISIVENT® (P3) of AR75 (P4)).

SYSTEEM C+® van RENSON® is een gecontroleerd, continu ventilatiesysteem op basis van toevoer van verse buitenlucht, doorvoer en gecontroleerde afvoer van vervuilde lucht. Het combineert een zelfregelende natuurlijke luchttoevoer met een gemoduleerde mechanische afvoer. Op die manier wordt er geventileerd op basis van de behoeften, continu en gecontroleerd. Het systeem vindt toepassing in zowel individuele woningbouw als in appartementen met individuele afzuiging.

TOEVOER

Zelfregelende ventilatieroosters (INVISIVENT®, SCREENVENT®) in de droge leefruimtes zorgen voor de continue luchttoevoer. De binnenkomende lucht begeeft zich – door de opwaartse stand van de ventilatieklep – steeds richting plafond, waar hij zich gaat vermengen met de aanweizige lucht. Een klep binnenin het toevoerrooster vlakt de wisselende luchtdrukken op het raam af en zorgt voor een constant toevoerdebiet. De raamverluchtingen van RENSON garanderen door deze regeling een comfortabele en gezonde luchttoevoer. Er ontstaat geen tocht en ook geen koude-gevoel. De verwarming moet dus niet hoger gezet worden.

De huidige generatie ventilatieroosters van RENSON®, zoals de INVISIVENT® of SCREENVENT®, zijn niet alleen zelfregelend, maar bovendien heel discreet. De INVISIVENT® of SCREENVENT® wordt bovenop het raam geplaatst waardoor het merendeel van het mechanisme verborgen zit achter de gevelconstructie. Langs de binnenzijde kan men via een subtiele toegangsklep – de opening van de ventilatierooster nog steeds zelf bedienen.

Bij het ventileren moet ook met de stijgende lawaaihinder van buiten rekening gehouden worden. Daarom biedt RENSON® zelfregelende akoestisch dempende roosters, zoals de INVISIVENT® AK33, die ervoor zorgt dat u kunt ventileren zonder enige geluidshinder. Zo laat RENSON® toe om uw woning te ventileren op de best mogelijke manier, met geluiddempende zelfregelende ventilatieroosters aan de voorzijde en gewone zelfregelende versies in die ramen, waar de invloed van het lawaai niet zo groot zijn.

DOORVOER

Vaste deurroosters (SILENDO) regelen de doorvoer van de lucht.

AFVOER

De mechanische afvoer in de natte ruimtes gebeurt via één centrale ventilator (XTRAVENT® Modus of EcoModus) in combinatie met vraaggestuurde afvoermonden. De RENSON® XTRAVENT® Modus heeft een heel beperkt verbruik van amper 40 Watt op de hoogste stand (te vergelijken met het verbruik van een gloeilamp). De XTRAVENT® EcoModus maakt gebruik van een zeer energiezuinige EC-motor voor toepassingen in een modale woning. Hij verbruikt amper 15 Watt, wat overeenkomt met het verbruik van een spaarlamp. De afvoermonden zijn uitgerust met een vochtsensor en/of aanwezigheidsdetector die onafhankelijk van elkaar reageren. Het afgevoerde luchtdebiet wordt door middel van een bewegingssensor automatisch beperkt wanneer er niemand aanwezig is in een bepaalde vochtige ruimte en dit enkel wanneer ook de luchtvochtigheid onder controle is. Een slim systeem dat een gezond binnenklimaat garandeert en energie bespaart door niet meer te ventileren dan nodig. Het beperken van het afvoerdebiet op een automatische manier geeft immers aanleiding tot een energiebesparing van 32 % t.o.v. een gewoon SYSTEEM C, waar permanent een hoog debiet wordt afgevoerd.