Ventilatie

Lucht in scholen moet gezonder

Reynaers Aluminium, de toonaangevende Europese producent van hoogwaardige, innovatieve en duurzame aluminium-systemen, ijvert voor een beter binnenklimaat in schoolgebouwen. Het lanceert mee een actieplan met het Centrum voor Gezonde Scholen dat expertise en know-how voor optimalisatie van het binnenmilieu aanbiedt aan schooldirecties en inrichtende machten.
Gezonde lucht, voldoende licht, de juiste temperatuur en akoestiek zijn in heel wat klaslokalen of schoolgebouwen ver zoek. Dit heeft heel wat negatieve gevolgen voor de schoolbevolking en leidt tot gezondheidsproblemen.

Volgens recente studies telt de Benelux maar liefst 15.000 scholen waar het binnenmilieu van slechte kwaliteit is. In Vlaanderen bleek uit de BiBa-studie (Binnenlucht in Basisscholen), dat de invloed onderzocht van het buitenmilieu, ventilatie en klasinrichting op de kwaliteit van de binnenlucht in scholen, dat de richtwaarden voor CO2, fijn stof en vluchtige organische stoffen (afkomstig van verf, stiften, behang, vloerbekleding ...) in vele gevallen overschreden worden.

“Gezonde lucht in scholen is nauw verbonden met ventilatie of verluchting. 80% van de leerkrachten en leerlingen klaagt af en toe van hoofdpijn door slechte luchtkwaliteit. Een goede raam- en deurventilatie is een eenvoudige maar efficiënt antwoord op het probleem,” aldus Deborah Dupaix, woordvoerder van Reynaers Aluminium.

Schooldirecties geven toe dat zij noodgedwongen prioriteit geven aan hun inhoudelijke opdrachten en minder aan de schoolinfrastructuur zelf. Het ontbreekt hen immers in veel gevallen aan kennis, tijd en middelen. Daarom lanceert Reynaers Aluminium samen met een aantal partners, verenigd in het Centrum voor Gezonde Scholen, een actieplan om scholen gespecialiseerd advies en expertise op het vlak van isolatie, ventilatie en inrichting aan te bieden. Hiermee streeft het bedrijf naar een beter binnenklimaat op school. Het project sluit eveneens aan bij het recente Air@school initiatief van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en zijn collega van Onderwijs Pascal Smet voor gezonde binnenlucht in de klassen van middelbare scholen.

“Reynaers Aluminium investeert sinds jaren in super geïsoleerde ramen en bracht recent het innovatief raam- en deurventilatiesysteem, Ventalis, op de markt. Dit systeem houdt op een kostvriendelijke, efficiënte en architecturale manier het binnenklimaat gezond. Deze expertise en nieuwe innovaties op dit terrein stellen wij ten dienste van de scholen,” aldus Deborah Dupaix.

Reynaers Aluminium bundelt zijn krachten met diverse partners – Zehnder Group, Soudal, Rockfon, Zumtobel, Van Nerum, Caparol en Desso - binnen het pas opgerichte Centrum voor Gezonde Scholen dat meteen het eerste initiatief is in de Benelux dat de verbetering van het binnenklimaat in scholen centraal stelt.

Links:
www.nieuweramen.be
www.gezondescholen.eu