Algemeen

Logistiek kan voor bouw wel iets betekenen

Tot en met zaterdag vindt in de Jaarbeurs Utrecht de vakbeurs Logistica 2003 plaats. Enkele bouwbedrijven presenteren hun diensten voor de wereld van transport en logistiek.

Enkele deelnemers op de vakbeurs Logistica 2003 richten zich mede op de bouw. Toch blijft de band tussen bouw en logistiek bescheiden.

Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, want de bouw brengt een enorme hoeveelheid transport en logistiek met zich mee. “De bouw doet het meestal zelf”, luidt het commentaar van R. Wieggens van VDR Groep (voorheen Metabouw). “Vaak gaan de producten rechtstreeks van de producent naar de bouwplaats. Van het eigen tasveld, zonder tussenopslag, zonder grote voorraden en hoeveelheden.”
Een andere deelnemer aan de beurs, leverancier van kunststof pallets, vindt de logistiek in de bouw een enigszins achtergebleven gebied. “Als je ziet hoe de producten bij de bouwplaats worden neergezet, ongeordend en onbeveiligd. Dat kan beter, bijvoorbeeld in dichte afgesloten bakken.”
Bouwbedrijven die zich op Logistica 2003 profileren zijn onder andere Unidek Volumebouw, Takenaka, VDR, Aan de Stegge Bouwbedrijven. Zij leveren totaaloplossingen, van het prille begin tot de oplevering van magazijnen en gebouwen voor opslag en overslag van goederen.
Bouwen voor de logistiek is geen onaantrekkelijke markt. “We draaien dit jaar niet slecht”, aldus een woordvoerster van Unidek Volumebouw. “We zitten voor volgend jaar al voor 70 procent vol”, zegt Wieggens niet ontevreden. VDR Groep heeft het distributiecentrum voor Vegro in Alkmaar gebouwd en een hal voor de verdeling en het transport van bloemen. De groep biedt alle diensten aan, van het ontwerp tot en met de exploitatie.

Gemak
De logistieke sector heeft de bouw vooral gemak te bieden. Zo levert Eshuis uit Dalfsen barcodeprinters aan kozijnenfabrieken en Heembeton. “We bewerken de bouw niet actief, maar hij is best interessant”, aldus een woordvoerder van Eshuis.
Rebo Beletteringssystemen uit Soest heeft zelf een nieuwe printer ontwikkeld, zeer betaalbaar en met Windows software. “De handleiding en de software zijn Nederlandstalig”, benadrukt een woordvoerder. De printer kan op papier en op vinyl stickermateriaal printen en heeft een ingebouwde schaar. Het gemak van de bediening voert de boventoon.
Het gemak is ook het doel van een nieuwe website, www.heftruckmarkt.nl. “We zijn een doorgeefluik”, zegt H. van de Ven. “Deze site is een vervolg op www.bedrijfswagens.nl. Bedrijven die de markt bedienen nemen een abonnement en bijvoorbeeld aannemers kunnen gemakkelijk een heftruck vinden, zonder allemaal bedrijven af te gaan en advertenties te lezen.”
Ook voor Traditie uit Schiedam, leverancier van Hadef hijswerktuigen, speelt gemak een grote rol. “De hijswerktuigen worden kleiner en lichter. Neem de nieuwe rateltakels, bijna een zakmodel, ze passen makkelijk in een gereedschapskist.” Zo’n takel van 2 kilogram voor span-, trek- en hijswerk heeft al een draagvermogen van 250 kilogram.
Op Logistica staan ook adviseurs en leveranciers van diensten. Een opvallende nieuwkomer is PIT, Partner Intern Transport uit Eindhoven. “Merkonafhankelijke oplossingen voor fleet-management en logistieke flexibiliteit van intern transportmaterieel”, aldus de folder. “We zijn vier jaar geleden onafhankelijk geworden van Philips. Behalve adviseren doen we ook aan verhuur, beheer, service en opleiding”, licht adviseur R. van Zuilen toe. Klanten van PIT zijn onder andere Hero, Ahrend en Stork.
Build for Life