Algemeen

Linkerscheldeoever moet dwangsom betalen

De Maatschappij Linkerscheldeoever moet een dwangsom van 750.000 euro betalen voor de onrechtmatige sloop van een woning in Doel. Dat heeft het actiecomité Doel2020 bekendgemaakt.In augustus 2009 besliste het hof van beroep in Gent dat de sloop van woningen in Doel moest worden stopgezet. Het hof bepaalde ook dat de Maatschappij Linkerscheldeoever al haar leegstaande woningen moet beschermen tegen verkrotting. Het legde daarbij een dwangsom op.

De beslagrechter in Dendermonde heeft nu het verzet van Maatschappij Linkerscheldeoever tegen de toegekende dwangsom voor de onrechtmatige sloop van een woning in 2009 verworpen.

Volgens Doel2020 heeft de maatschappij vorig jaar nog drie andere woningen gesloopt. Ze is van plan daarvoor bijkomende dwangsommen op te eisen.

Beroep

De raad van bestuur van de maatschappij heeft intussen beslist in beroep te gaan tegen de beslissing van de beslagrechter. Het beroep werkt echter niet opschortend, waardoor een deurwaarder het geld kan opeisen.

"Dit baart ons zorgen", aldus directeur Peter Van de Putte. "De bedragen tasten onze liquiditeitspositie aan, al hebben we reserves. Toch kost dit de overheid en uiteindelijk de burger. Het zou spijtig zijn als we die middelen niet kunnen aanwenden voor de ontwikkeling van de haven."

Van de Putte ontkent dat Maatschappij Linkerscheldeoever het sloopverbod omzeilt en onvoldoende acties onderneemt om de verkrotting tegen te gaan in Doel. "We hebben al heel wat acties ondernomen tegen de verkrotting en ondernemen er continu. Het probleem is dat er veel gekraakt wordt, waardoor afgesloten ramen en deuren opengebroken worden."

Het is volgens hem ook onvermijdelijk dat woningen verkrotten eenmaal er niet meer in gewoond wordt en ze niet meer verwarmd worden.

Ook interessant


Build for Life