Algemeen

Limburg stelt plannen voor 575 ha nieuwe bedrijventerreinen uit

De provincie Nederlands Limburg heeft landelijk met 1000 ha op Noord-Holland na de meeste ruimte voor nieuwe vestiging of uitbreiding van bedrijven. Direct is er in Limburg ruim 500 ha beschikbaar, de rest moet nog bouwrijp worden gemaakt. Om de markt niet te overvoeren wordt een pas op de plaats gemaakt met plannen om nog eens 575 ha nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen, met uitzondering van Parkstad. Hier wordt nog wel ruim 30 ha nieuwe terreinen aangelegd.

Vooral op het terrein Chemelot in Sittard-Geleen (100 ha) maar ook op De Blakt in Venray (32 ha) is veel bruikbare ruimte voorhanden. Dit blijkt uit een overzicht van het economisch onderzoeksbureau Etil dat in opdracht van de Provincie is opgesteld.

Door de crisis zijn vorig jaar in Limburg minder bedrijventerreinen verkocht; 53 ha tegen gemiddeld 82 ha jaarlijks. De meeste kavels werden verkocht in Venray, Roermond en Venlo. De handel, industrie en bouw waren de grootste afnemers van grond in 2009.

Qua verkochte vierkante meters bedrijventerreinen in de afgelopen jaren staat Limburg landelijk op een vierde plaats na Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Limburg blijkt nog volop ruimte te hebben, in elk geval voldoende voor twaalf jaar. Deze provincie steekt met een gemiddelde grondprijs van ruim € 100 per m2 gunstig af tegen het landelijk gemiddelde van € 134 per m2.

In Limburg zijn 253 bedrijventerreinen met een totaal oppervlakte van 8500 ha. Van de 3500 ha oudere bedrijventerreinen heeft al een groot deel een facelift gehad. Op dit moment worden plannen gemaakt om nog eens 2000 ha op 33 locaties op te knappen. Hiervoor is een nieuw bedrijf opgericht; de Limburgse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen (LHB), die de gemeenten daar mee gaat helpen. Limburg investeert € 46 mln in dit project.
Build for Life