Nieuwbouw

Lijmen van baksteen populairder dan ooit

De tijd dat gevelstenen met mortel ingevoegd moesten worden, is intussen lang voorbij. Een stijgend aantal bouwlustigen kiest vandaag voor het verlijmen van hun bakstenen of betonblokjes. Naast het esthetische aspect, kan worden vastgesteld dat de bouwtechnische kwaliteit en zelfs de prijs van verlijmd metselwerk, beter is dan bij de traditionele voeg. Als toonaangevend ontwikkelaar en producent van deze lijmmortels mag Omnicol gerust de initiator van deze trend genoemd worden.

Wat keken de passanten vele jaren geleden raar op toen bleek dat de bakstenen van het Koning Boudewijnstadion in Brussel niet werden ingevoegd, maar volgens een toen volledige nieuwe techniek op elkaar werden gelijmd… Intussen zijn alle vooroordelen één voor één uitgeklaard en is deze volwaardige verlijmingsmethode, zonder zichtbare voeg, een zeer vertrouwd beeld geworden, zowel bij residentiële als industriële gebouwen. Vooral de laatste 3 jaar zit het lijmen van gevelsteven dan ook ontegensprekelijk in de lift. Dat is niet onlogisch, aangezien de vergelijking met traditioneel voegwerk op nagenoeg alle facetten uitvalt in het voordeel van de verlijmingstechniek.

Esthetische meerwaarde

"Over kleuren en smaken valt niet te twisten...". Inderdaad, mooi is een subjectief begrip. Waar de ene vasthoudt aan traditioneel metsel- en voegwerk, ziet de andere bouwheer liever een gevel met een uniform kleurvlak zonder voegen. Wat wel duidelijk is: wie de kleur van de gevelstenen volledig tot zijn recht wil laten komen, kiest voor verlijmde bakstenen met zeer dunne voeg (3-6 mm). Moderne, karaktervolle gebouwen die opvallen door intense kleureffecten, zijn meestal opgetrokken met verlijmde gevelstenen. Architecten die met oog voor esthetische meerwaarde het alledaagse willen doorbreken, schrijven steeds meer deze techniek voor. Afhankelijk van de gekozen stenen, kunnen ook binnen de verlijmingstechniek diverse effecten gecreëerd worden, zoals een strakke of eerder levendige stijl. Deze ‘personal touch’ wordt nog meer benadrukt door de diverse kleuren van lijmmortels die beschikbaar zijn. Want hoewel de lijm haast onzichtbaar is, kan de bijpassende of juist contrasterende kleur ervan, een ander esthetisch effect teweegbrengen.

3 keer sterker

In vergelijking met gewone metselmortel is de lijm 3 keer sterker, waardoor op vlak van constructie veel meer mogelijk is, zoals prefabricage of het weglaten van geveldragers of lateien. Verder is de lijm ook vorstvrij omdat de lijm vrijwel geen water opneemt, en omdat bovendien meer steenoppervlakte blootgesteld is aan lucht, verdampt het regenwater sneller, met een drogere muur tot gevolg. Bijkomende voordelen hiervan zijn dat er zich geen mosvorming voordoet op de verlijmde stenen en dat de gevel gespaard blijft van de witte aanslag die je nogal eens op metselwerk ziet. Deze zogenaamde ‘uitbloeiingen’ hebben o.a. te maken met de opname van zouten in de mortel, wat bij OMNICOL lijmmortel vrijwel uitgesloten is.

Makkelijk aan te brengen

Het lijmen van gevelstenen blijkt, eens onder de knie, vrij makkelijk te zijn voor aannemers. Zowel voor machinale stenen als voor handvormstenen met een uitsparing, kan de lijm eenvoudig worden aangebracht met een mechanische lijmpomp of (voor kleinere werven) met een spuitzak. Ook een handlanger kan deze lijm aanbrengen, terwijl de gekwalificeerde metser alleen maar de stenen dient ‘af te tikken’ aan de koord.

Bijkomend voordeel is dat lijmmortel al binnen de 24 uur uithardt, zodat er op korte tijd meerdere lagen op elkaar kunnen gezet worden en o.a. de kans op stormschade klein is.



Milieuvriendelijk

Lijmen is sowieso duurzaam. Maar ook op het vlak van energiebesparing doet deze methode zijn duit in het zakje. Door de sterkte van de lijm wordt het mogelijk om smallere stenen te verlijmen, waardoor er meer ruimte vrijkomt in de spouw om te isoleren. En dit zonder bewoonbare oppervlakte te verliezen. Op die manier kan de bouwheer tot 4 cm extra isoleren of tot 16 cm extra woonruimte winnen. Slimme steenfabrikanten bieden daarom nu al deze smalle stenen aan.

Prijsgunstig

Verlijmen is prijsgunstig, in de eerste plaats omdat er geen voeger moet betaald worden. Bovendien kunnen aannemers die de techniek goed in de vingers hebben en/of de modernste meng- en pompmachines hanteren, sneller werken dan bij traditioneel metselwerk,. Reken daarbij dat het verbruik van lijmmortel lager is dan metselmortel en je komt tot de conclusie dat het verlijmen van stenen niet duurder is dan bij traditioneel metsel- en voegwerk.

In de lift

Als toonaangevend producent merkt Omnicol dat deze verlijmingstechniek sterk in de lift zit. Vorig jaar werd een toename in de verkoop van lijmmortels vastgesteld van meer dan 50 %. Een trend die zich zeker zal doorzetten. “Wie gelijmde stenen graag ziet en de voordelen ervan bekijkt, zal haast altijd hiervoor kiezen,” zegt Bruno Roten, marketingmanager van Omnicol België. “Steeds meer wegen de voordelen van het lijmen zwaarder door dan de ‘veilige’ keuze voor het traditionele metsel- en voegwerk.”

Recent zien we dat ook dunmetselen in de lift zit. Dunmetselmortel biedt esthetisch wel hetzelfde uitzicht van gelijmd metselwerk, maar is kwalitatief veel minder goed dan lijmmortel. “Ook merken we dat er stenen op de markt komen die het uitzicht van gelijmd metselwerk willen benaderen, wat wijst op het succes van de dunne voegen, maar ook met dit product gaat men enkel het uitzicht en niet de kwaliteit en de voordelen van de lijmmortel nastreven,” besluit Bruno Roten.