Algemeen

Lightplus wint Eco Award op Batibouw

Lightplus wint Eco Award op Batibouw
Op donderdag 21 februari heeft Dirk Cuypers, voorzitter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, de Eco Award uitgereikt op BATIBOUW. Dit is dé prijs voor de onderneming die op BATIBOUW het meest milieuvriendelijke product voorstelt of de meest opvallende nieuwe ecologische productiemethode hanteert. Dit jaar gaat de prijs naar verlichtingsspecialist Lightplus.

Lightplus (Paleis 9 – Stand 204) verdient het volgens de jury om in de kijker te staan voor het promoten van aantrekkelijke, energiezuinige verlichting. Hun Megaman-leds bestaan nu ook voor buitenverlichting en betekenen een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van de traditionele halogenen. Lightplus biedt bovendien verschillende led-retrofitlampen aan die oudere inefficiënte lampen vervangen zonder de armatuur in zijn geheel te moeten vernieuwen. De jury hield eveneens rekening met het feit dat Lightplus milieuvriendelijke producten aanbiedt die toch betaalbaar blijven.

De Eco Award beloont elk jaar een bouwbedrijf dat zich inzet voor het leefmilieu. De criteria zijn onder andere duurzaamheid, energiebesparing en de beperking van gevaarlijke stoffen. Het Eco-parcours van BATIBOUW leidt de bezoekers langs alle aanvaardde kandidaten: een aanrader voor wie op zoek is naar duurzame en milieubewuste oplossingen in huis.

Een professionele jury – onder toezicht van het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu – kiest de winnaar. De jury bestond dit jaar uit de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO), de Bouwunie, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, en het Passiefhuis Platform.

De twee laureaten van de Eco Award zijn Engels (Paleis 4 – Stand 214) en Ecoworks (Paleis 1 – Stand 124). Engels wist de jury te overtuigen omdat zij ramen en deuren in accoyahout aanbieden. Accoya wordt gemaakt van zacht hout uit duurzaam beheerde bossen. Het hout wordt niet behandeld met chemicaliën, maar verduurzaamd door het onder hoge druk met azijn te impregneren. Ecoworks viel op dankzij hun project met groendaken in steden. Groendaken geven de natuur opnieuw een plaats in een stedelijke omgeving en vormen buffers voor regenwater, zodat zij de rioleringen ontlasten. De jury juicht ook hun proefproject met dak-akkers toe. Zij hopen dan ook dat Lightplus en de andere laureaten een inspiratie vormen voor andere bedrijven en dat ze de volgende jaren steeds meer innovatieve projecten kunnen voorstellen in het Eco-parcours.
Build for Life