Algemeen

Licht herstel voor Vlaamse bouw

Het ziet er naar uit dat de Belgische economie aan de beterhand is. Een aantal indicatoren bevestigen het begin van een herstel. Het ondernemers- en het consumentenvertrouwen zijn gestegen en de uitzendarbeid is toegenomen. Ook de bouwsector schijnt langzaam uit een diep dal te kruipen. Dit blijkt uit een enquête die NACEBO bij 296 Vlaamse bouwbedrijven liet uitvoeren. Om de bouw er bovenop te helpen en zo extra jobs te creëren, pleit NACEBO voor meer, kwalitatieve, bouwopleidingen, het opvoeren van de strijd tegen het zwartwerk en een schrapping van de sociale lasten op overuren.



De voorbije maanden betekenden voor het gros van de bouwbedrijven weinig werk, veel concurrentie en abnormaal lage prijzen. In september is de Vlaamse bouwbarometer gestegen. We zien enkele duidelijke tekenen van herstel. Vooral dan op het vlak van het orderboekje. De Vlaamse bouwbedrijven hebben nu meer werk dan voor de zomer. In die mate dat 22% nu al bijna té veel werk heeft. De toekomst kondigt zich op activiteitsvlak alleszins positief aan. De overgrote meerderheid van de bouw-kmo's verwacht het huidige activiteitspeil te handhaven of zelfs substantieel te verhogen. Dit weerspiegelt zich in het orderverloop. 57% van de bedrijven heeft al opdrachten op zak die ze pas in december en de daaropvolgende maanden zullen uitvoeren. De winstgevendheid van de bedrijven volgt deze positieve evolutie voorlopig (nog) niet. De erfenis van het verleden weegt financieel enorm zwaar. De prijzen die de aannemers kunnen vragen, liggen trouwens nog steeds té laag en de concurrentiestrijd woedt onverminderd verder. Een op vier zegt nu duidelijk meer last te ondervinden van "collega's" die opdrachten in de wacht slepen omdat ze hun prijs laten zakken. Bovendien moeten de bedrijven nog steeds afrekenen met een groot aantal slechte betalers. Vandaar de eerder negatieve financiële situatie.

Deze is gelukkig niet meer van die aard dat er massaal ontslagen vallen. De meeste Vlaamse bouwbedrijven houden hun personeelsaantal op peil, terwijl 14% in de voorbije weken zelfs een of meerdere werknemers hebben aangeworven. De heropleving qua werkvolume zorgt ervoor dat deze trend zich in de volgende maanden waarschijnlijk voortzet. 15% van de bedrijfsleiders verklaart in de volgende drie maanden zijn personeelsbestand aan te zullen vullen. Dat zal wel niet echt gemakkelijk zijn want heel wat bouwberoepen behoren nog steeds tot de knelpuntberoepen. Twee derden van de Vlaamse bouw-kmo's ondervinden moeilijkheden bij het vinden van geschikte arbeidskrachten. Meer, kwalitatieve, bouwopleidingen kunnen zeker helpen bij het creëren van nieuwe jobs ! Andere belangrijke voorwaarden hiertoe zijn een felle bestrijding van het zwartwerk, in al zijn vormen, en een verlaging van de loonlasten. Dat zijn elementen die tijdens de Tewerkstellingsconferentie aan bod zouden moeten komen. NACEBO vindt de verlaging van de lasten op de lage lonen een goede eerste stap. Het recent gelanceerde voorstel om de ploegenarbeid minder te belasten, vindt geen genade in de ogen van de bouwfederatie, wegens asociaal en deloyaal. Asociaal omdat slechts één categorie van arbeiders – bovendien zeker niet de slechtst betaalde - minder belast wordt. Deloyaal omdat het net deze ploegenarbeiders zijn die in hun ruime vrije tijd de zelfstandigen en de kmo's uit de bouwsector beconcurreren met zwartwerk. NACEBO ziet veel meer heil in een lastenverlaging voor de bouwvakarbeiders en wil de sociale lasten op overuren schrappen. Deze maatregel is ook beter voor de consument. In een arbeidsintensieve sector als de bouw leidt een fundamentele lastenverlaging automatisch tot een daling van de prijs. Bovendien worden zo de eigen Vlaamse kmo's gestimuleerd die voor Vlaamse tewerkstelling zorgen en zich niet snel delocaliseren naar lage loonlanden.
Build for Life